• hr
  • en
  • de
  • it

Dobro srce: veloluška djeca s posebnim potrebama idu na krstarenje

Ima dobrih ljudi i priče o njima uvijek pričaju drugi. Pomorac Darko Oreb iz Vela luke, jedan je od njih. A o njegovoj dobroti i plemenitom srcu priča Jasna Žuvela, predsjednica "Cvitića", Udruge roditelja djece s posebnim potrebama. Darko Oreb, pomorac na MSC kompaniji rado pomaže djeci s poteškoćama i najveći dar za to mu je njihov osmijeh. A osmijeha i smijeha neće im nedostajati kada se u petak, 13. studenog, ukrcaju na kruzer i otplove...zahvaljujući Orebu koji je s prijateljima pomorcima i vlasnikom ove talijanske kompanije dogovorio vrlo povoljne cijene, saznajemo od zahvalne Jasne Žuvele, koja dodaje: ja se angažiram kao majka čije je dijete član Udruge, a Darko, čija su djeca zdrava, iz čiste ljubavi!

Djeca iz "Cvitića" već su dva puta boravila na MSC-ijevim kruzerima koji bi doplovili u luku Gruž i u poludnevnim izletima uživali u sadržajima broda. Tako se i rodila ideja da se djeci i roditeljima, te njihovim edukatorima, omogući putovanje s MSC kompanijom. U petak, 13. studenog taj, donedavno, po mnogočemu san za mnoge od njih, postat će stvarnost. 21 "Cvitić" kreće na put kojemu se jako vesele, a o uzbuđenju kojim ga dočekuju ne treba puno ni govoriti.
- Darko je jedan divan i dobar čovjek, humanitarac koji može biti uzor svakome. Sve što radi i koliko pomaže djeci s poteškoćama radi iz čiste ljubavi. Osim iznimno povoljnih cijena koje su nam odobrili iz MSC-a, Darko je sa svojim prijateljima pomorcima skupio 600 eura koje su uplatili Udrugi "Cvitić". Ovakve udruge puno znače i roditeljima i djeci budući da mogu negdje drugdje provesti dio svoga dana i nisu osuđeni isključivo biti doma - kazala nam je Jasna Žuvela.
MSC Cruises, iako globalna kompanija, uvijek nastoji pozitivno djelovati i u lokalnim zajednicama, pa su tako već dobro poznate akcije primjerice u siromašnim brazilskim favelama i Africi, a donacijama MSC-ovih gostiju tijekom dugogodišnjeg partnerstva prikupljeno je i 4 milijuna eura za UNICEF - stoji u priopćenju iz MSC-a.
Vodstvo kompanije tako nije dvojilo oko pomoći u organizaciji krstarenja za djecu i roditelje članove korčulanske Udruge roditelja djece s posebnim potrebama „Cvitić" iz Vele Luke.
Inicijativu su pokrenuli sami zaposlenici MSC-a Neven Krivić (upravitelj stroja) te Darko Oreb (glavni vodoinstalater) uz čiju pomoć su djeca već imala priliku upoznati jedan od brodova MSC Cruisesa prošle godine.
Djeca i roditelji će sigurno uživati istražujući svih 13 paluba ovog 294 metra dugog broda na kojem se nalaze brojni sadržaji za obitelji te pet dječjih klubova podijeljenih po uzrastima, kao i u obilasku znamenitosti zanimljivih luka koje će MSC Poesia posjetiti u sklopu svog sezonskog itinerera. Osoblje broda ih već nestrpljivo očekuje na ukrcaju u Dubrovniku 13. 11. 2015. iz kojeg će isploviti dalje prema Veneciji, Bariju, Katakolonu, Izmiru i Istanbulu.
Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Cvitić osnovana je 2007. godine s ciljem održavanja suradnje s roditeljima djece s posebnim potrebama, stručnim osobama kao i institucijama, informiranja javnosti o problemima takve djece, organiziranja stručnih skupova i seminara kao i raznovrsnih programa za djecu s posebnim potrebama.

Izvor: www.dubrovniknet.hr