• hr
  • en
  • de
  • it

Dobri dupin Bojan je spašen!

Istraživači s Lošinja krenuli su u potragu za dupinom Bojanom, ranjenim potkraj kolovoza harpunom, i vidjeli prizor koji ih je oduševio: između Silbe i Velog Braka pronašli su skupinu od deset dupina u kojoj su bili Elmar, 0634, Sira, Mida, Dante, Lily, Šime, 0106, Thea i Bojan! Bojan se držao na rubu skupine, no istraživači su se uspjeli približiti te su utvrdili kako je harpun koji je bio zabijen u leđa ispao. Na fotografijama koje su napravili jasno se vidi duboka i još otvorena rana na leđima u koju je bio zabijen harpun, no Bojan je bio u dobrom stanju, harpun je ispao.
"Iako smo se nadali pozitivnom ishodu, u ovakvim situacijama stvari nikad nisu u potpunosti sigurne te je bilo potrebno pratiti stanje životinje. Iako nismo u potpunosti sigurni kako se Bojan uspio riješiti harpuna, pretpostavljamo da se životinja zbog stalne iritacije ozlijeđenog mjesta harpuna pokušala riješiti skokovima i udarcima leđa o površinu što je u konačnici uzrokovalo pucanje vezivnog tkiva i ispadanje harpuna. Na sličan način dupini se rješavaju i parazita na tijelu.
Istraživači koji su pratili Bojana u skupini s drugim dupinima utvrdili su da je životinja dobro te da se ponaša sasvim normalno. Bojan nije pokazivao znakove izbjegavanja istraživačkog plovila, što bi možda mogli očekivati s obzirom na ozljedu koju je dobio. Također, tijekom dva sata koliko su istraživači proveli u blizini skupine dupina, Bojan i drugi dupini pratili su koćaricu, no nisu se hranili već su se iza nje međusobno družili.
Istraživači Instituta Plavi svijet i dalje će nastaviti pratiti stanje ozlijeđenog dupina, no nakon jučerašnjeg opažanja i pregleda fotografija možemo pretpostaviti da će se Bojan veoma brzo u potpunosti oporaviti, a njegovo prijateljsko ponašanje, nadamo se, neće u budućnosti biti zloporabljeno" priopćili su iz Instituta Plavi svijet i zahvalili svim posjetiteljima njihove FB stranice (http://www.facebook.com/blueworldinstitute) koji su širili informacije o potrebi praćenja pojavljivanja ove životinje te koji su svojim objavama i e-mail porukama iskazivali svoj interes i zabrinutost za Bojanovo stanje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr