• hr
  • en
  • de
  • it

Dobre najave za domaće marine

Grčko udruženje marina (GMA) izvijestilo je o brojnim odlascima plovila u stranom vlasništvu, nakon što su od 1. siječnja uvedeni novi porezi na jahte.

Međunarodne organizacije i udruženja koja djeluju u pomorskom turističkom sektoru, upozorile su svoje članove na nove namete koja je Grčka uvela, te su čak neke od njih najavile i žalbe institucijama EU zbog novih poreznih opterećenja, javljaju lokalni mediji.
Vlasnike plovila uznemirila je i mogućnost da lokalne carinske i porezne vlasti zadrže njihova plovila, u slučaju da ne mogu platiti dodatne poreze. Prema podacima GMA, strani vlasnici brodova, koji su uglavnom državljani Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske i Austrije, sele svoje brodove u Hrvatsku, Crnu Goru i Tursku.
U komentarima na račun novih poreza, vlasnici plovila navode da će ovakav razvoj situacije značiti gubitak prihoda za lokalnu zajednicu, marine ali i cijelu Grčku.
Kao primjer navodi se Italija, koja je 2012. također povećala poreze na jahte, što je rezultiralo odlaskom 30 tisuća plovila iz talijanskih marina. Na kraju je talijanska Vlada popustila i strane vlasnike oslobodila plaćanja dodatnih nameta.

Izvor: www.index.hr