• hr
  • en
  • de
  • it

Dobitnici Vjesnikove plave vrpce za 2011.

Plava vrpca Vjesnika za 2011. u pojedinačnoj konkurenciji bit će dodijeljena zapovjedniku ribarskog broda "Nebeski" Robertu Mršiću iz Pinezića na otoku Krku, a u momčadskoj konkurenciji posadi norveškoga trgovačkog broda "Emu Arrow", rečeno je danas na konferenciji za novinare u Sindikatu pomoraca Hrvatske.

Robert Mršić spasio je iz nevremena dvočlanu posadu, nautičare iz Belgije i Hrvatske, s američke jedrilice "Nage Libre", dugačke 13,5 metara. Bura je puhala brzinom od 30 do 60 čvorova, jedrilici je bilo oštećeno kormilo, a jedan od dvojice članova posade bio je teško ozlijeđen, što je otežalo spašavanje i uzimanje jedrilice u tegalj. Vlasnik jedrilice iz Belgije bio je u šoku, pa je nemoćno ležao u potpalublju, a ozlijeđeni član posade iz Zagreba uspio je dohvatiti dobačeni konop, nakon čega je ribarica jedrilicu doteglila u Komižu.
Posada trgovačkog broda "Emu Arrow", tvrtke "Gearbulk", spasila je svoj brod za vrijeme potresa i tsunamija u japanskoj luci Kašimi. Posada, kojom je zapovijedao Nedjeljko Škapul s otoka Lošinja, spasila je brod unatoč plimnim valovima visokima i do 14 metara. Kapetan Škapul i posada jedini su ostali na svojem brodu u Kašimi, a sve druge posade napustile su brodove koji su potom plutali razrušenom lukom. U jednom trenutku val je izbacio brod na obalu, zatim ga vratio u more, a unatoč oštećenjima trupa Škapul je uspio spasiti brod.

U pojedinačnoj konkurenciji još je bio pothvat korčulanskog kapetana Mira Petra Alibašića, koji se kao zapovjednik tankera "Zirku" uspješno suprotstavio somalskim gusarima. Gusari su brod držali u zatočeništvu 87 dana, dok im nije isplaćena otkupnina, a Alibašić je uspio spasiti brod.
U momčadskoj kunkurenciji još su bila tri pothvata. Posada ophodnog broda Pomorske policije iz Rijeke P-113 spasila je petoricu ribolovaca, pošto im je kod Suska potonuo gliser. Posada splitske ribarice "Dišpet" spasila je četvoricu slovenskih nautičara iz nevremena kod Korčule, a posada ophodnog broda "Danče" Lučke kapetanije iz Dubrovnika spasila je pet kupača iz mora kod dubrovačkog hotela "Libertas Rixos".

Na konferenciji je još istaknuto da je ove godine bilo oko 350 akcija spašavanja na moru, tj. na hrvatskoj strani Jadrana, u kojima je spašeno oko 900 ljudi.
Plavu vrpcu Vjesnika, jedinstvenu nagradu za spašavanje ljudi i imovine, utemeljio je 1966. književnik Ratko Zvrko, tadašni urednik pomorstva u Vjesniku.Ove godine dobitnik Vjesnikove plave vrpce u pojedinačnoj konkurenciji dobit će zlatni prsten Plave vrpce i pismeno priznanje, a dobitnici u momčadskoj konkurenciji srebrnu plaketu Plave vrpce, svileni plamenac i pismeno priznanje.

Plava vrpca Vjesnika bit će uručena danas  u 12 sati u ACI-jevoj marini u Ičićima.O ovogodišnjim dobitnicima govorili su predsjednik SPH Predrag Brazzoduro, tajnik Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg i ravnatelj Nacionalne središnjice za koordinaciju traganja i spašavanja na moru Edo Šarunić.

Izvor: www.mmpi.hr