• hr
  • en
  • de
  • it

Dobit dubrovačke ACI marine u Komolcu porasla sedam posto

Dubrovačka ACI-jeva marina u Komolcu tijekom 2012. godine zabilježila je čak 12 posto veći financijski prihod te sedam posto veću dobit od onoga iz rekordne prošle godine, te već treću godinu posluje kao najbolja marina u sustavu ACI-ja. Jednako tako, Hrvatska turistička zajednica već ju je treću godinu zaredom na Danima hrvatskog turizma proglasila najboljom hrvatskom marinom u kategoriji od 250 do 450 vezova.
- Godinu na izmaku obilježio je trend pada dnevnih vezova, što se dovodi u vezu s lijepim vremenom, kad se većina nautičara odlučivala na kraći boravak u marinama, a dulji u uvalama. Uprava komolačke marine je ipak, zahvaljujući smanjenju troškova te povećanju prihoda na temelju godišnjeg i mjesečnog veza, uspjela i u 2012. godini ostvariti izvrstan rezultat. No, ono pozitivno po čemu će se ova godina svakako pamtiti jest dobivanje koncesije za izgradnju još jedne ACI-jeve marine u Slanome, gdje radovi najvjerojatnije počinju sljedeće godine - izjavio je direktor ACI-jeve marine Dubrovnik Mato Franković.
Od investicijskih ulaganja u predstojećoj 2013. godini, marinu u Komolcu očekuju kapitalna ulaganja u proširenje bazena "travel lifta" te izgradnja pročišćivača za tehnološke otpadne vode, koji su ukupno vrijedni 11 milijuna kuna. Riječ je o novčanim sredstvima iz vlastite akumulacije te su te investicije time još vrjednije jer se marina neće pod relativno nepovoljnim uvjetima kreditno zaduživati kod poslovnih banaka. Sva projektna dokumentacija za početak radova pribavljena je te se u Komolcu nadaju da ćemo do kraja iduće godine dobiti suvremenu infrastrukturu koja će im omogućiti podizanje plovila većih i od 25 metara i, uza sve to, dosegnuti najviše ekološke standardi u zbrinjavanju tehnoloških otpadnih voda. Također, nastavljaju s dotjerivanjem marine, u što će se uložiti još dva milijuna kuna.
Prema riječima direktorice korporativnih komunikacija Gracije Krainer, ACI, odnosno Adriatic Croatia International Club d.d., na razini je sustava u prva tri tromjesečja ostvario ukupni prihod od 163,4 milijuna kuna, što je povećanje od šest posto, dok je bruto dobit 38,6 milijuna kuna i manja je od lanjske, na što je prvenstveno utjecao porast troškova amortizacije od 28 posto, nastao zbog povećanja amortizacijskih stopa za imovinu kupljenu nakon 2011. kako bi se amortizirala do 2030. godine, kad ACI-ju istječe koncesija na pomorskom dobru.

Daleko ispred ostalih
•• U prvih devet mjeseci na stalnom je vezu bilo 3529 plovila ili jedan posto manje, a u tranzitu je ostvareno 103.565 brod-dana, što je smanjenje od pet posto u odnosu na 2011. godinu. Manji se tranzit, osobito u lipnju, pripisuje ekonomskoj krizi i održavanju nogometnog Eura. Kod mjesečnog veza ostvareno je 1775,3 brod-mjeseci, što je porast od 13 posto.
Najbolje financijske učinke u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile su ACI-jeve marine Dubrovnik i Split, po 7,8 milijuna kuna, zatim ACI Umag od 4,7 milijuna kuna, ACI Rovinj 4,6 milijuna kuna, te ACI-jeve marine Vodice i Palmižana po 4,3 milijuna kuna

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr