• hr
  • en
  • de
  • it

Do otoka teže nego ikad

- Navodna svrha donošenja nove Odluke prvenstveno se odnosi na racionalizaciju javnog obalnog linijskog pomorskog prometa, ali po nama to je ukidanje veza s kopnom i nazad i vraćanje desetljećima natrag. Otočni sabor od svog osnutka 2001. godine bori se za četiri linije dnevno, a danas smo došli do toga da se borimo ne samo za povezanost otoka s kopnom nego i za opstanak otočana na otocima, rekao je Barić.

Nakon što je, barem djelomično, riješeno pitanje opskrbe vodom zadarskih otoka, čini se kako nevoljama otočana nikad kraja. I dok premijer Zoran Milanović tvrdi kako je bolji život na otoku, nego u ostatku Hrvatske, s izuzetkom velikih gradova, uskoro bi do manjih otoka veza mogla biti tanja nego ikad. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u suradnji s nadležnom Agencijom za obalni linijski pomorski promet na temelju analiziranja stanja u javnom obalnom linijskom pomorskom prometu izradili su novu Odluku o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu.

Tim povodom i zbog čestih upita brojnih zabrinutih otočana koji su načuli glasine o ukidanju i brisanju nekih trajektnih, brodskih i brzobrodskih linija sazvana je konferencija za medije Otočnog sabora u prostorijama Mjesnog odbora Jazine II pod vodstvom predsjednika Otočnog sabora Denisa Barića, a na konferenciji su sudjelovali i tajnik Sabora Gordan Marinović te član Vijeća Otočnog sabora i poznati paški poduzetnik Ivan Gligora.
- Navodna svrha donošenja nove Odluke prvenstveno se odnosi na racionalizaciju javnog obalnog linijskog pomorskog prometa, ali po nama to je ukidanje veza s kopnom i nazad i vraćanje desetljećima natrag. Otočni sabor od svog osnutka 2001. godine bori se za četiri linije dnevno, a danas smo došli do toga da se borimo ne samo za povezanost otoka s kopnom nego i za opstanak otočana na otocima, rekao je Barić.
Podsjetio je i na Zakon o otocima iz 1999. godine u kojem stoji kako će svaki naseljeni otok koji nije s kopnom povezan mostom imati najmanje tri povratne veze s kopnom ili većim naseljem, odnosno administrativnim središtem na drugom otoku, dnevno, od kojih su barem dvije brzobrodske. Izmjenom istog Zakona 2002. godine navedeni stavak 2 u čl. 9 navodi kako će se pomorski sustav organizirati i unaprjeđivati izgradnjom novih i dogradnjom postojećih otočkih luka i pristana za prihvat plovila u trajektnom, brodskom i brzobrodskom prijevozu, uvođenjem novih trajektnih, brodskih i brzobrodskih linija koje otoke povezuju s kopnom i međusobno, većom učestalošću plovidbi na pojedinim linijama i uvođenjem noćnih plovidbi.

- Hrvatski sabor nije donio izmjenu Zakona o otocima, u kojoj bi se govorilo o reduciranju linija. Naime, u proračunu za 2012. godinu za potpore u obavljanju obalnog linijskog pomorskog prometa predviđeno je 390,000,000,00 kuna, a prema izračunu Agencije za obalni linijski pomorski promet nedostaje 42,478,703,88 kuna za normalno provođenje plovidbenog reda u ovoj tekućoj godini. Moramo naglasiti da je Red plovidbe koji je na snazi po obujmu i učestalosti broja putovanja na razini prošle 2011. godine, a sredstva u proračunu uvećana su za 8,000,000,00 kuna, istaknuto je tijekom konferencije.
Temeljem obrazloženja prijedloga izmjene Odluke o određivanju državnih linija u linijskom obalnom pomorskom prometu ukida se ili briše pet linija. Na ostale trajektne, brodske i brzobrodske linije odnosi se ukidanje broja isplovljavanja u predsezoni, posezoni i visokoj sezoni. U prosjeku se ukida, navedeno je, od jednog do sedam isplovljenja u tjednu. Ovim izmjenama bit će pogođeno i područje zadarskih otoka gdje se također ukidaju neke trajektne linije, a na brodskim i brzobrodskim linijama dolazi do smanjenja u predsezoni i posezoni za jedno tjedno putovanje. Još uvijek je nepoznata sudbina linije br. 405 Zadar - Iž - Rava s obzirom da je koncesionaru istekla koncesija, a u prijedlogu nije konkretno navedeno koliko će biti tjednih isplovljavanja nakon raspisivanja novog natječaja.
Iz Otočnog sabora uputili su apel Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture i Agenciji za obalni linijski pomorski promet da se drže postojećeg Zakona o otocima i saslušaju prijedloge samih otočana koje daju na sastancima u Županijskim gospodarskim komorama.
- Otočani su svjesni financijske situacije u državi i sami mogu pomoći državi ako ih se uzme za ozbiljnog partnera u dijalogu na istu temu, zaključio je Barić.

Na ovu temu bit će održana i tribina u Zadru kojoj će prisustvovati i predstavnici Agencije za obalni linijski pomorski promet, a pozivaju se ljudi da dođu s konkretnim prijedlozima kako riješiti ovo pitanje. Barić je iskoristio priliku te je tijekom konferencije naglasio i kako će Otočni sabor i dalje nastojati riješiti pitanje prijevoza goriva na otoke i to na način da se gorivo prevozi u trajektima uz prisustvo odgovorne osobe, odnosno vatrogasca. Radi se o gorućem problemu za otočane, s obzirom na približavanje sezone poljoprivrednih radova, naglašeno je.

Državne linije koje se ukidaju ili brišu

- trajektna linija br. 101 dužobalna Rijeka - Split - Stari Grad - Dubrovnik
- brodska linija br. 405a Zadar - Sali - Zaglav
- brisanje brodske linije br. 501 Brodarica - Krapanj
- brisanje brodske linije br. 506 Prvić Luka - Prvić Šepurine - Vodice
- brisanje brodske linije br. 612 Komiža - Biševo

Ukidanje lokalnih trajektnih linija
- br. 401 Zadar - Ist - Olib - Silba - Premuda - Mali Lošinj u predsezoni i posezoni ukida se jedno putovanje tjedno
- br. 431 Zadar - Preko u izvansezoni ukida se 25, a u predsezoni i posezoni ukida se 14 putovanja tjedno
- br. 433 Zadar - Rivanj - Sestrunj - Zverinac - Molat - Ist u predsezoni i posezoni za 2 putovanja tjedno
- br. 435 Zadar - Bršanj - Rava u predsezoni i posezoni 7 putovanja
- na brodskim i brzobrodskim linijama dolazi do smanjenja u predsezoni i posezoni za jedno putovanje tjedno

Izvor: www.zadarskilist.hr