• hr
  • en
  • de
  • it

Do kraja lipnja nova Valbiska

Do kraja lipnja 2014. godine trajektna luka Valbiska na Krku trebala bi biti rekonstruirana, a već do Uskrsa iduće godine u upotrebi bi mogao biti jedan novi pristan, priopćeno je nakon sastanka održanog na inicijativu Primorsko-goranske županije. 
Uz zamjenicu župana Marinu Medarić i pročelnicu Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nadu Milošević, na sastanku su sudjelovali i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, zamjenik i pomoćnik ministra Zdenko Antešić i Igor Butorac, ravnatelj Agencije za obalni i linijski pomorski promet Ivan Franičević, predstavnici investitora – ŽLU Krk, Dijana Mihaljević i Loris Rak, kao i ravnatelj ŽLU Cres Anđelko Petrinić, te predstavnici izvođača, GP-a Krk, Josip Purić i Branko Žic, kao i predstavnici brodara Jadrolinije – predsjednik i član Uprave Alan Klanac i Miljenko Antić. 
Radovi su već otpočeli, a temeljni cilj sastanka bio je upoznati sudionike s rokovima provedbe planiranih aktivnosti, kako bi se uskladili eventualni zahtjevi brodara i predvidjele moguće izmjene redova plovidbe trajekata. U GP-u Krk ističu da se rokovi poštuju i sigurno je da bi se završetak radova mogao očekivati do kraja lipnja 2014., nakon čega će uslijediti tehnički pregled i ishodovanje potrebnih dozvola. Zbog tehničkih ograničenja vezanih uz korištenje desnog pristana, razmotrila se mogućnost usmjeravanja opskrbe gorivom preko luke Brestova-Porozina, uz obećanje izvođača da će vlastite napore usmjeriti na dovršavanje izvođenja pilota i njihovo povezivanje, kako bi se do Uskrsa osigurala mogućnost desnog pristana brodova u luci Valbiska. 
Dogovoreno je da će se osnovati radno tijelo – koordinacija za provedbu projekta – koje će biti zaduženo za operativne sastanke predstavnika investitora, izvođača i brodara te koje će u suradnji s Agencijom za obalni i linijski pomorski promet pravovremeno obavještavati sve ključne dionike i javnost o mogućim promjenama režima prometa ili reda plovidbe. 
Projekt dogradnje trajektnog pristaništa Valbiska pokrenut je zbog povećanja prometa i nedostatne lučke infrastrukture. Realizacijom projekta kvalitetno će se povezati četiri najveća sjevernojadranska otoka Cres, Lošinj, Rab i Krk, a cilj je da istovremeno više brodova većeg kapaciteta može pristajati u ovom, jednom od najprometnijih trajektnih pristaništa u PGŽ-u. 
Vrijednost radova iznosi 14,5 milijuna kuna, od čega PGŽ sufinancira 2 milijuna, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture 7,5 milijuna, a ŽLU Krk iz sredstava kredita osigurala je sufinanciranje u iznosu od 5 milijuna kuna.

Izvor: www.novilist.hr