• hr
  • en
  • de
  • it

Do 15.000 kazne za glisiranje blizu obale

Pojačane kontrole ili paprene kazne za glisiranje? Što god bio razlog, ovo, meteorološki prevrtljivo ljeto, kupačima i nautičarima prolazi nešto ležernije no proteklih godina. Da tako i ostane, diljem Jadrana brinu pomorska policija i lučka kapetanija.
Sezona je barem kalendarski u punom zamahu, pa je i u zadarskom akvatoriju najviše posla oko nadzora. Krši li se zabrana glisiranja blizu obale, pozorno prate gotovo sve raspoložive ekipe. U nedavnoj akciji 'Maestral' krstarila su četiri plovila pomorske policije i dva lučke kapetanije. Tu je i policijski helikopter koji nad Jadranom kruži cijelo ljeto, no dosad bez veće potrebe, kaže Elis Žodan glasnogovornik zadarske policije.
"Na svu sreću, možemo reći da od početka godine na području zadarske policijske uprave nismo zabilježili težih incidenata, a isto tako niti značajnijih sudara plovila."
Za one s viškom adrenalina, a manjkom novca za prekršaje ili odvjetnika u slučaju najgoreg - onom nesreće s tragičnim posljedicama, nije na odmet ažurirati propise.
"Na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, i u lukama i pomorksim prolazima je brzina ograničena, također nije zgorega upozoriti kupače da se ne bi smjeli kupati na udaljenostima većima od 150 metara od obale."
Kazne su poprilične. Najviša je ona za nedozvoljeno glisiranje, koje je najčešći problem i gdje je najveći rizik od nesreće, podsjeća kapetan Mladen Mandić iz Lučke kapetanije Rijeka.
"Kazne su vam zavisne od prekršaja do prekršaja, uglavnom se kreću od 3 do 15 tisuća kuna."
Radi se pojačano, no s dva broda, dodaje kapetan Mandić, teško je isti tren reagirati na dojavu, pa apelira na razumijevanje.
"Stvarno imamo jako puno intervencija i brodovi su praktički neprekidno na moru. Moguće je da se to ne može pokriti svaku plažu. prema tome, čim se pojavi takav slučaj, ako nam je brod pri ruci, pošaljemo ga automatski. Ako ga nemamo, pokušamo se snaći na drugi način ili cestovnim putem, da se nekoga upozori i pošalje tamo službenu osobu da vidi o čemu se radi. Ali nemoguće je sve pokriti danas."

A i poneka, možda sporija intervencija, u pravilu brzo završi.
"Ako djelatnik procjeni da treba pokrenuti prekršajni nalog, on preda nalog u kapetaniju koja kasnije to rješava." Ili još brže, podsjeća Žodan.
"I na našim brodovima imamo od nedavno i POS uređaje kojima mogu prekršitelji platiti odmah samo provlačenjem kartice."
Najbolje je ipak izbjeći riskantnu vožnju, koja u najgorem slučaju zna biti najskuplja ikad - plaćena ljudskim životom.

Izvor: www.zadarskilist.hr