• hr
  • en
  • de
  • it

Divulje su najbolje za hidroavione

Što se tiče hidroaviona u Splitu, gradonačelnik Ivo Baldasar donio je konaču odluku: ni Matejuška, niti Gradska luka, kao niti akavatorij ispred luke nisu prikladni za hidroavionski promet koji već za svibanj najavljuju iz njemačke tvrtke „European coastal airlines" (ECA).
- Apsolutno podržavam ideju, ali zbog velikog prometa u luci i ispred nje, jednostavno bi hidroavioni u toj gužvi bili prevelik rizik za sve. Smatram da je lučka infrastruktura ispred zračne luke „Split" u Kaštelima optimalna loakcija za bazu hidroaviona, njihovo istezalište i ostale operacije sa zrakoplovima. I struka misli da je Resnik najpogodnije mjesto za hidroavione. Dakle, što se nas tiče, priča o hidroavionima u Splitu definitivno je završila - kaže nam gradonačelnik Baldasar.
Udruga opće avijacije službeno se očitovala Gradu Splitu na upit o mogućnostima i rizicima hiodroavionskog prometa u Gradskoj luci. Stav udruge, koju vodi profesionalni pilot i dugogodišnji instruktor letenja Miljenko Bucalović, također nije protiv hidroavionaskog povezivanja Splita s otocima, ali ne iz akvatorija Gradske luke ili akvatorija neposredno ispred luke.
- S obzirom na 15 do 17 tisuća uplovljavanja godišnje, više od 270 kruzera godišnje, sidrište, plovne putove velike dnevne frekvencije (npr. Split - Supetar), postojeće sportske aktivnosti (jedriličarstvo, udičarenje), te zaštitu urbane mediteranske cjeline, Gradska luka nije pogodna za koncesioniranje pristana-pontona za hidroavione te izvanaerodromsko slijetanje, dok ni prostora za registraciju aerodroma na vodi, a primjerene udaljenosti, jednostavno nema.
Stoga se taj prostor za operacije hidroavionima može koristiti samo iznimno u sportske i promotivne svrhe, kada gustoća ostalog pomorskog prometa to dopušta - stoji, između ostalog, u očitovanju Udruge opće avijacije gradonačelniku Baldasaru.
Također, prostor lučice Spinut te bliskog akvatorija, kako stoji u očitovanju Udruge gradonačelniku, predstavlja hidrološki pogodan prostor za operacije hidroavionima. Međutim, smatraju piloti iz Udruge, rezervacija prostora za aerodrom na vodi nije moguća zbog neposredne blizine Ratne luke Lora, brodogradilišta, te plovnog puta prema Sjevernoj luci.
U Udruzi opće avijacije, kako su naveli splitskom gradonačelniku, smatraju da je Kaštelanski zaljev „pogodan prostor za registraciju aerodroma na vodi".
- Kako se postojeći aerodrom (Zračna luka „Split", op.a.) nalazi u neposrednoj blizini obalnog ruba, smatramo da je lokacija vrlo pogodna za registraciju aerodroma na vodi pri čemu se može efikasno koristiti postojeća infrastruktura velikog aerodroma (kadrovska, tehnička), te lučice Divulje. Sličan pozitivan primjer u svijetu predstavlja aerodrom „Male" na Maldivima - stoji u očitovanju Udruge opće avijacije splitskom gradonačelniku koji je zatražio njihovo mišljenje.
Njemačka tvrtka „European Coastal Airliens" već za početak svibnja najavljuje prve hidroavionske letove, a istodobno uopće nema status zračnog operatera koji odobrava Agencija za civilno zrakoplovstvo. Kako su nam potvrdili u Agenciji, iz spomente tvrtke još nisu podnijeli zahtjev za izdavanje svjedodžbe zračnog prijevoznika (AOC) bez koje, naglašavaju u Agenciji, nije moguće obavljati komercijalni zračni prijevoz. Od trenutka podnošenja potpunog zahtjeva, rok za izdavanje AOC-a je 90 dana.

Imaju ‘gusku' iz 1944.
Iz ECA-e su najavili kako će za početak prometovanja koristiti i hidroavion tipa grumman G-21 goose. Međutim, taj zrakoplov sada ne uopće ne leti. Prije nekoliko godina ispisan je iz kanadskog registra aviona, a u hrvatski nije upisan.
Proizveden je 1944. godine, remontiran prije 10 godina, a prema propisima Europske agencije za zračni promet, tako stari zrakoplovi se ne mogu koristiti za redovne putničke linije. Dodajmo da se goose (guska) sada nalazi uskladišten negdje u Borovu.

‘Uložili smo puno novca i zaista želimo zaposliti 400 ljudi'
Jan T. Albers, direktor prodaje i marketinga "European Coastal Airlinesa" na naš upit da komentira informacije iz Agencije za civilno zrakoplovstvo nam je kazao:
- U stalnom smo kontaktu s Agencijom za civilno zrakoplovstvo. Tražimo specijaliziranu AOC dozvolu operatera hidroavionima koja zahtijeva najprije dobivanje koncesije lokacije i to najmanje dvije lokacije da se može letjeti od točke A do točke B. Nije naša krivnja što čekamo već tri godine samo na koncesiju!
Ne tražimo novac ni od koga, ne tražimo subvencije, samo koncesije koje su nam odavno već potvrđene. Uloženo je jako puno novca s naše strane u ovaj projekt i stoga je i više nego važno da se on napokon realizira, jer mi zaista želimo otvoriti 400 radnih mjesta za naše građane.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr