• hr
  • en
  • de
  • it

Digitalna karta podmorja EU

Potencijal pomorskih inovacija za naše gospodarstvo ogroman je i olakšat će nam suočavanje s izazovima poput klimatskih promjena i sigurnosti hrane.

» Digitalna karta cjelokupnog morskog dna europskih voda trebala bi biti izrađena u narednih šest godina, odnosno do 2020. godine. Prije konca iduće godine, pak, trebala bi biti izrađena internetska platforma s podacima o pomorskim istraživačkim projektima u okviru programa Obzor 2020. i pomorskim istraživanjima na nacionalnoj razini, putem koje bi se razmjenjivali podaci iz završenih projekata. To je samo dio akcijskog plana Europske komisije za inovacije u takozvanom plavom gospodarstvu kako bi se omogućilo održivo raspolaganje oceanskim resursima te potaknuli rast i zapošljavanje u Europi. Digitalna karta cjelokupnog morskog dna europskih voda trebala bi povećati predvidivost ulaganja za poduzeća, smanjiti troškove i potaknuti daljnje inovacije u području održivog plavog rasta.
»Vjerojatno više znamo o površini Mjeseca ili čak Marsa nego o dubokom morskom dnu. Potencijal pomorskih inovacija za naše gospodarstvo ogroman je i olakšat će nam suočavanje s izazovima poput klimatskih promjena i sigurnosti hrane. Stoga je naš novi program za istraživanje i inovacije Obzor 2020. usmjeren na plavi razvoj«, izjavila je prema priopćenju Komisije Máire Geoghegan-Quinn, europska povjerencija za istraživanje i razvoj. Naime, oko 30 posto morskog dna oko Europe još nije istraženo, odnosno nije istraženo oko pet posto morskog dna u Biskajskom zaljevu i na Iberijskoj obali do više od 40 posto u Sjevernom moru, Jonskom moru i središnjem Sredozemlju.
Akcijskim planom planira se i uspostava poslovnog i znanstvenog foruma za plavo gospodarstvo u kojem bi sudjelovali privatni sektor, znanstvenici i nevladine organizacije. Istraživački, poslovni i obrazovni subjekti poticat će se da do 2016. razrade potrebe za budućom radnom snagom u pomorskom sektoru i kvalifikacije koje bi trebala imati. Pomorsko, odnosno plavo, gospodarstvo EU-a zapošljava više od pet milijuna ljudi u različitim sektorima od ribarstva, prometa, pomorske biotehnologije do priobalnih postrojenja za obnovljivu energiju. Očekuje se da bi broj zaposlenim u plavom gospodarstvu do u narednih šest godina porastao na sedam milijuna.
Akcijski plan navodi i mogućnost osnivanje Zajednice znanja i inovacija za plavo gospodarstvo u kojoj bi sudjelovali glavni protagonisti u području istraživanja, gospodarstva i obrazovanja nakon 2020. Kako se ističe, Zajednice znaja i inovacija, dio Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), mogu na više načina potaknuti inovacije. Primjerice, izobrazbama i obrazovnim programima, jačanjem veze između istraživanja i tržišta te uspostavom projekata inovacija i poslovnih inkubatora.

Izvor: www.novilist.hr