• hr
  • en
  • de
  • it

Debeljak već vata vitar na navozima

Samoborska tvrtka za proizvodnju vijaka DIV i njezin vlasnik Tomislav Debeljak ozbiljno se pripremaju za preuzimanje "Brodosplita", čiji bi vlasnici trebali postati, kako je nedavno najavio Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, 28. veljače, potpisivanjem kupoprodajnog ugovora.
U krugu škvera odnedavno djeluje "Energija", tvrtka koja bi, prema zamisli budućih vlasnika škvera, trebala voditi poslove i projekte brodogradilišta iz domene obnovljivih izvora energije.
Poznato je da su iz DIV-a nekoliko puta najavili angažiranje slobodnih kapaciteta "Brodosplita" za izgradnju vjetroelektrana, odnosno dijelova za energetska postrojenja poput stupova za vjetroelektrane i gondola za generatore.
Tako je Debeljak lani poručio da je prvi poslovni korak nakon preuzimanja škvera pokretanje projekta vjetroelektrana. "Postoji tridesetak polja koja su dovedena do lokacijske i građevinske dozvole", izjavljivao je novinarima Debeljak.

‘Gospe od zdravlja'
Njegova "Energija" koristi prostorije u škverskoj zgradi, tzv. objektu D, koju škverani u žargonu nazivaju "Gospom od zdravlja" jer svojim izgledom podsjeća na franjevačku crkvu na Dobrom. Ured, kako doznajemo, vodi Tomislav Zajec, nekadašnji član Uprave "Željezare Sisak", zadužen za resurse, koju je do prije godinu i pol vodila američka kompanija CMC. Osim toga, već tjednima zaposlenici u škverskoj upravnoj zgradi viđaju namještenike DIV-a koji prikupljaju informacije potrebne za preuzimanje brodogradilišta. Pogone i hale obišao je nedavno i Božidar Debeljak, suvlasnik i prokurist DIV-a, odnosno Tomislavov otac, koji je u škveru bio u siječnju.
- Trgovačkom društvu DIV, potencijalnom kupcu "Brodosplita", Vlada je odobrila tzv. due dilligence, odnosno dubinsko snimanje. Sukladno navedenom, "Brodosplit" je DIV-u dužan osigurati uvjete za provođenje dubinskog snimanja, prostorije, infrastrukturu..., kao i dostupnost informacija koje potencijalni kupac može zatražiti u procesu dubinskog snimanja, kazao nam je Josip Jurišić, glasnogovornik "Brodosplita". Još od 2005. godine kao kooperant, te glavni dobavljač vijčane robe za "Brodosplit", DIV koristi prostore u centralnom škverskom skladištu.  

Trajekti, Obalna straža, vlastita flota...
U zadnjem obraćanju radnicima "Brodosplita" preko internetske Facebook grupe "Škveranka", Tomislav Debeljak poručio je kako škver godišnje mora graditi dva sofisticirana broda iz offshore programa. Izgledni budući vlasnik najavio je i mogućnost izgradnje brodova za vlastitu škversku brodarsku tvrtku "Brodosplit plovidbu", ali i "neke domaće izgledne poslove". Iako Debeljak ne otkriva o kojim je poslovima riječ, vrlo je izvjesno da se radi o natječaju za "Jadrolinijine" trajekte i brodove za potrebe flote Obalne straže.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr