• hr
  • en
  • de
  • it

Dani podmorničarstva u Puli

U povodu Dana podmorničarstva, koji se u petak i subotu održavaju u pulskom Domu hrvatskih branitelja, u poliklinici OXY održana je najavna konferencija za novinare na kojoj su čelnici udruge Podmorničar Martin Matošević, Rade Vađunec, Dragiša Nikolić i Ivan Franinović prezentirali bogat program koji će javnost moći pogledati besplatno.

- Niz je povijesnih činjenica koje do sada nisu dovoljno valorizirane pa ćemo na Danima podmorničarstva izložiti velik broj eksponata od prvih dana podmorničarstva na istočnoj obali Jadrana, pogotovo područja Istre i Primorja. U nekadašnjem Arsenalu današnjeg Uljanika, gdje su se podmornice gradile sve do 1970. godine, izgrađena je druga podmornica u Europi, u Rijeci je pak izgrađena prva istraživačka podmornica u svijetu, patentiran prvi torpedo i žiroskop, iznio je neke od zanimljivosti dopredsjednik udruge Rade Vađunec.
Predsjednik udruge Podmorničar Martin Matošević, pak, najavio je u petak u 17 sati otvaranje izložbe "Podmorničarstvo na istočnoj obali Jadrana" u kojoj će biti izloženi eksponati iz austro-ugarskog, talijansko-njemačkog te jugoslavenskog podmorničarstva na ovim prostorima te u 19 sati promociju podmorničarske monografije u kojoj je na 440 stranica knjige s 500-tinjak povijesnih slika prikazano podmorničarstvo od 1928. do 2006. godine. Monografija će se naći i u prodaji, a cijena će joj biti 250 kuna.

Između ova dva događanja u petak će biti prikazan film o razvoju torpeda i torpedna lansirna stanica profesora Miljenka Smokvice te će se održati izlaganje o suradnji s Jacquesom Piccardom u istraživanju morskih dubina prof. dr.sc. Bruna Čalića. Moći će se čuti i zanimljivosti na temu ronilačkog turizma prof. dr. sc. Nadana Petrija.
Subota je, pak, rezervirana za redovnu i izbornu skupštinu udruge gdje će se, prema najavama, birati novo vodstvo.

Izvor: www.glasistre.hr