• hr
  • en
  • de
  • it

Danas završava Engineering Challenge Cup 2012

Jedriličarska regata Engineering Challenge Cup 2012 održava se od 05.05. - 12.05.2012 u kojoj svaka ekipa zastupa jednu od svjetskih inženjering tvrtki. Više od 55 plovila i 350 osoba sudjeluje s predstavnicima iz 28 zemalja.
Događaj je organiziran na četiri identične čarter flote, te je počela i završava u Biogradu. Ruta uključuje Sali, PP Telašćica, Veli Iž, Veli Rat, kao i posjete povijesnom Zadru. Svake večeri organizirana je dobra zabava uz hranu, piće i živu glazbu.

Kratka povijest ECC regate

Osnivač ECC regate je Arno Hemm koji je 1993. godine došao na ideju organiziranja jedinstvenog prijateljskog natjecanja između jedriličara, svjetskih i europskih inženjerskih tvrtki, a već slijedeće godine organizirana je prva ECC regata sa tek 4 jedrilice.
Od skromnih početaka ECC regata postala je najveća privatna međunarodna regata na Mediteranu na kojoj danas sudjeluje 350 jedriličara sa više od 55 plovila.
Po peti put održava se u Hrvatskoj i treći put u Marini Kornati u Biogradu na Moru .
Mjesto održavanja utrke odlučuje pobjednik prijašnje utrke. Kay Heinrichs je pobjednik regate 2011 održane u Marmarisu u Turskoj, i odlučio se vratiti u Biograd zbog "najbolje natjecateljske čarter flote na Mediteranu" i kvalitetne organizacije Ilirije d.d., Marine Kornati i Yacht Cluba Biograda na Moru .
Ilirija i Yacht Club Biograd domaćini su regate iz 2010-te godine kada su postavili nove ECC standarde nudeći natjecateljsku flotu, izvrstan catering i logistiku, te najbolji race management s Alenom Kustićem kao glavnim sucem. Alen je ostavio takav dojam, da je bio pozvan da vodi natjecanje i u Turskoj prošle godine.

Raspored događanja / novosti

Nakon prvog dana ( 06.05.2012.), jedrenja na ruti: Biograd - Sali prvi put u povijesti održavanja ECC Cupa, prvo mijesto je osvojila ženska posada s skipericom Inken Braunschmidt na brodu Bavaria 42 Match.
Drugi dan (07.05.2012.) jedrilo se na ruti : Sali - Telaščica , gdje su natjecatelji posjetili Slano jezero, Stijene te se uz večeru i koncert Bagatin Banda .
Treći dan ( 08.05.2012.) ruta je bila : Telaščica - Veli Iž.
Pod jakim vjetrovima i sunčanim nebom sudionici su jedrili vrlo taktički . Regata broji 5 potrganih jedara u prva tri dana, ali posada tehničke podrške ih je sve povela na kopno, popravci su izvedeni preko noći, tako da ni jedan tim nije izgubio dan .
Sudionici su večerali na molu, a stari „brod - kuća" je pretvorena u noćni klub, gdje su nizozemski sudionici počastili sudionike svojim specifičnim sirom i raspoloženjem...
Četvrti dan ( 09.05.2012.) jedrilo se sa Velog Iža na Veli Rat.
Peti dan ( 10.05.2012.) regate, sa Velog Rata sudionici će dojedriti u Zadar ( cca.16:00h-18:00h). Nakon razgledavanja grada, očekuje ih party u Arsenalu.
Šestog dana ( 11.05.2012.) regata se iz Zadra vraća odakle je i počela - u Biograd . Sakupit će se dojmovi i rezultati, te svečano dodijeliti nagrade u Marini Kornati ( cca 19:30 h)....

Darija Kaziija, Ilirija d.d.