• hr
  • en
  • de
  • it

Danas Velika Fiumanka


Start 12.Velike Fiumanke je po tradiciji točno u 11 sati. Prognoze pokazuju da neće biti previše vjetra.

Jedri se u tri konkurencije. Regatni krstaši zajedno sa sudionicima 5.Press Fiumanke jedre do Omišlja i natrag. Za obiteljske krstaše bova oko koje se moraju okrenuti je ispred Žurkova, dok će plovila tradicionalne gradnje jedriti po prilici tri nautičke milje ispred riječkog lukobrana.

Cilj je zajednički, ispred gata Karoline Riječke. Ograničeno vrijeme jedrenja je pet sati.

Jučer u 22 sata broj prijava opasno se približio broju 150, ni na jednoj od dosadašnjih jedanaest Fiumanki nije ih bilo toliko trinaest sati prije starta. Očekuje se brojka od preko 200 posada.

Regata pobjednika

Tri pobjednika Fiumanke, startat će sutra u 11 sati na 14 nautičkih milja dugu rutu do Omišlja i natrag do cilja ispred gata Karoline Riječke.

"Shining Umag Umago" dvostruki je pobjednik. Kao prvi zamišljenu crtu cilja prošao je 2008. i 2009.godine. Ove godine na brodu će biti hrvatsko-slovenska posada s kormilarom Željkom Perovićem...

VOR70, imena "E-1" koji će jedriti Jadran Galenskog laboratorija, aktualni je branitelj naslova. Svojedobno je sudjelovao na regati oko svijeta. Od nedjelje do utorka sudjelovao je i na kultnoj navigacijskoj regati Jadranskim morem "500 milja" i bio prvi s rekordom. Na brodu će biti i dva vrsna riječka jedriličara: Darko Hajdinjak i Boris Konjuh.

Treća je jedrilica "Casali", pobijedila je na prvoj Fiumanki, tada kao "Mali Viharnik" - skipper je bio proslavljeni Zvonimir Bezić. Sutra će za kormilom "Casali-ja" biti Samo Žvan.

Možda se na startu sutra u 11 sati pojavi i Dušan Puh s "Velikim Viharnikom", takodjer dvostrukim pobjednikom Fiumanke. Njegova prijava je na mailu.

Na startu će biti i dva slavodobitnika Liburnijske regate, devedeset milja dugog navigacijskog jedrenja koje Zadar spaja s Rijekom. Ovogodišnji "Damaco" sa skipperom Berom Vranićem i lanjski, prvi pobjednik jedrilica "Aligator 2", kormilar koje je i sutra Vojislav Radivojević.

Završena 2. Liburnijska Regata

Pobjednik 2.Liburnijske regate, 90 nautičkih milja dugog jedrenja od Zadra do Rijeke je s rekordom krstaš "Damaco", kormilar Berislav Vranić... Jedreno vrijeme 18 sati, 10 minuta i 30 sekundi, je više od osam sati bolje od lanjskog pobjednika jedrilice RC44 imena "Aligator 2" s kormilarom Vojislavom Radivojevićem... Drugo mjesto osvojila je jedrilica "Cod seven" s kormilarom Krešimirom Džakulovićem, u cilju tri sat i dvije minute i 30 sekundi sporija od "Damaca".

 

Press Fiumanka: Mađari u vodstvu

Posada mađarskog MTV-a u vodstvu je nakon prvoga dana »Press Fiumanke«, kojom i službeno počelo 12. izdanja »Fiumanke«, najmasovnije jedriličarske regate na Kvarneru.

Najorganiziranija medijska regata u Hrvata jučer je krenula u svoje peto izdanje, a za jedriličarski prestiž među pripadnicima »sedme sile« bori se 12 posada iz Hrvatske i inozemstva na ACI-jevim brodovima potpuno istih karakteristika, Jeanneau One Design 35 .

Nakon jedrenja na dva trokut polja najuspješnijom se pokazala mađarska posada, koja je najbolje »krotila vjetar« ispred Rijeke i Opatije. Regata je startala u 11 sati, a jedrilo se po promjenjivom vjetru.

- Vjetar je bio promjenjiv. Uglavnom do pet čvorova - objasnila je Ljiljana Ivetac iz redova organizatora.

Drugo mjesto trenutačno drži posada Vjesnika, dok se na treću poziciju smjestila posada slovenske televizije Kopar.

Korak do vodećeg trojca smjestila se posada Novog lista, koja nastupa na brodu Umag. Osim ove četiri medijske kuće za titulu najboljeg ove se godine bore: Index.hr, HRT, Nova, RTL, BTP iz Vojvodine, Večernji list, Hrvatski radio i Radio Rijeka, te Totalni FM.

Sutra novinari jedriličari imaju za odraditi treći plov, nakon kojega će se zbrojiti rezultati. Plov navigacijske dužine od 17 nautičkih milja od Rijeke do Omišlja i natrag odradit će se u sklopu velike »Fiumanke«.

Vidimo se u Rijeci....