• hr
  • en
  • de
  • it

Danas velika akcija pojačanog nadzora pomorskog prometa

Sve Lučke kapetanije i ispostave u subotu će, 28. srpnja od 9.30 sati istodobno krenuti u akciju pojačanog nadzora pomorskog prometa u cilju sigurnosti plovidbe s četiri motorna broda i 24 brodice. Na jednom od njih, brodu „Šibenik" Lučke kapetanije Šibenik akciji će se priključiti i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Cilj ovakvih akcija koje se zbog pojačanog pomorskog prometa i zbog prevencije glisiranja unutar nedozvoljenog područja već tradicionalno pojačano provodi tijekom svake turističke sezone je i nadzor plaža i kupališta, nadzor koncesijskih odobrenja za iznajmljivače plovila,
nadzor putničkih plovila te nadzor nad onečišćenjem od strane plovila i njihovih vlasnika.

 U Rijeci će na brodu „Vid" LK Rijeka biti pomoćnik ministra za sigurnost plovidbe Perica Šolić, od kojega će novinari također moći tijekom akcije na brodu dobiti informacije i izjave. Isplovljava se u 9.30 sati, a ukrcaj je ispred zgrade Lučke kapetanije.
Služba za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS) pružat će podršku sudionicima akcije dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, uočenim prekršajima u plovidbi, neidentificiranim i identificiranih pomorskim objektima, a posebice o
slučajevima glisiranja preblizu obale.
Akciju provodi osam lučkih kapetanija (Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik) i 72 pripadajuće lučke ispostave s početkom od 9,30 sati. Promet na Jadranu u subotu će nadzirati 4 broda lučkih kapetanija „Pojišan", „Vid", „Šibenik" i „Danče" i 24 brodice.

Izvor: www.ezadar.hr