• hr
  • en
  • de
  • it

Danas u Korčuli više gostiju s kruzera nego stanovnika

Uplovljavanjem njemačkog kruzera "FTI Berlin"koji plovi pod malteškom zastavom,te nizozemski "Zuiderdam" danas je u Korčuli započela glavna nautička sezona koja će prema najavama, biti još uspješnija od rekordne prošlogodišnje. 
Prema najavama Županijske lučke uprave Korčula, svibanjske dolaske otvara 2.5. La Belle de Adriatique, koji će doći i 7.5, da bi se dan kasnije dočekalo kruzera Thomson Celebration sa 1500 putnika.
U svibnju su najavljena 24 dolaska, lipanj 26 (među njima i najveći Queen Elizabeth s 2000 putnika, srpanj bilježi manje kruzera (16), da bi ih u kolovozu Korčula primila 21 ,zatim rekordni rujan s 28, listopad 20, studeni 11 i prosinac 9 kruzera.
Nažalost, zbog jače tramuntane oba su broda morala potražiti sidrenje u Pelješkom kanalu, odakle su se putnici prevozili brodskim čamcima do korčulanske rive. Da nije bilo jačeg vjetra, kruzer "FTI Berlin" 140 m bi inače mogao pristati uz rivu, dok„Zuiderdam" nebi zbog velike dužine od 285 m, što već godinama upozorava da je Korčuli potrebna veća luka.
U malom srednjovjekovnom gradu Korčuli (3000 stanovnika) danas je šetalo i uz pomoć vodiČa obilazilo kulturno povjesne znamenitosti preko tri tisuće putnika što pokazuje da je Korčula za kruzere važna i atraktivna destinacija.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/