• hr
  • en
  • de
  • it

Danas na sajmu nautike u Zagrebu

Nenad Vlahović, Šime Stipaničev i klub Dobro more samo su dio događanja koja će se dogoditi na sajmu nautike u Zagrebu.

Predavanje "Samogradnja broda, od planiranja do uspješne realizacije, s mnogim praktičnim savjetima" počinje u 11 sati u dvorani Vis. Predavač Nenad Vlahović  je predstavio svoje predavanje ovim riječima:
"Posjetiteljima Sajma Nautika u slici i riječi prezentirati će se samogradnja broda, s mnogim praktičnim savjetima kako napraviti kvalitetno i pouzdano plovilo za sve, pa i najteže morske uvjete te s osvrtom na pripremni dio samogradnje - odabir projekta i materijala izgradnje, kalkulaciju troškova i vremena, planiranje uvjeta rada, prostora i alata"
Prezentirati će se kako brod opremiti (i s kojom opremom) da posada čak i u plovidbi na duge staze nema problema s kvarovima ili lomovima, kao i o iskustvima organizatora o tome što se u tom segmentu pokazalo dobro, a što ne! Nenad Vlahović svoj je brod gradio deset godina u WEST sistemu (hladno oblikovani šper), odnosno od drveta lijepljenog epoksidnim smolama. Kako je odmah od početka plan bio tim brodom oploviti svijet, nastojao je o svakom segmentu izgradnje prvo prikupiti što je moguće više informacija, a onda i svaki dio broda napraviti što je moguće kvalitetnije. Cijelo vrijeme izgradnje konzultirao se s vodećim stručnjacima zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, ali i s najiskusnijim jedriličarima, kao što je to Mladen Šutej. Nije zanemariva ni činjenica da je završio Fakultet strojarstva i brodogradnje pa je u cijeli projekt bio uključen i s potpunim tehničkim razumijevanjem, a ističe da sje samu gradnju broda oplemenio i s nekoliko inovacija koje su se pokazale kao pravi pogodak. Osim samogradnje WEST sistemom (u različitim varijantama), rado će podijeliti svoja znanje i informacije o samogradnji i drugim načinima, kao što je samogradnja čeličnog ili betonskog broda.
Na predavanju Nenada Vlahovića prvenstveno će se govoriti o samogradnji njegova broda, od planiranja i praktičnog početka, gdje je kupio trupce i dao ih raspiliti te je takovu drvenu građu još i sam sušio. Kompletni brodski namještaj izrezao je u dnevnom boravku vikendice, a sve sklopio u velikoj baraci koju je još dodatno morao napraviti u dvorištu.  Gradnja broda svih tih deset godina bila mu je primarni posao te je svaki dan (uključujući i vikende, praznike i godišnje odmore) bio u svojem malom brodogradilištu od jutra do noći kad je pak jurio u svoju plesnu školu kako bi zaradio sredstva za daljnji rad. No tolikom angažmanu i nije za čuditi se jer po nekim statistikama tek 2 % samograditelja svoj naum dovrši do kraja. Na predavanju možete očekivati i neke zgodne anegdote o gradnji broda i svakako brojne savjete u svezi samogradnje o kojoj se sve više promišlja!

Danas je i drugi dan tečaja Sigurnost na moru.  U suradnji sa Šimom Stipaničevim, najboljim hrvatskim solo jedriličarem, prvim Hrvatom koji je odjedrio "Mini Transat" najavljujemo održavanje dvodnevnog seminara na temu sigurnosti na moru. Jedan od najvažnijih zadataka svakog jedriličara je sigurnost broda i posade zato je od velike koristi sudjelovati na tečaju sigurnosti i preživljavanja na moru Šime Stipaničeva koji traje dva puna dana i održati će se 16. i 17. veljače na Zagrebačkom velesajmu (dvorana Klub izlagača).
Danas, prvog dana tečaja na rasporedu su zanimljiva predavanja Šime Stipaničeva o sigurnosti na moru, predavanja o pružanju prve pomoći za jedriličare u režiji Zlatka Vodanovića, slijedi gašenje požara i paljenje baklji na poligonu, a za kraj prvog dana predviđeno je predavanje GSS-a o helikopterskom spašavanju s jedrilice.
09,00 Uvod - Offshore special regulations
10,00 Taktike na olujnom moru, havarije, MOB
11,00 Pirotehnika i protupožarna zaštita - teorija
12,00 Pirotehnika i protupožarna zaštita - praksa
13,00 Stanka
14,00 Hipotermija
15,00 Osnove prve pomoći i brodska apoteka
16,00 Komunikacija u nevolji - GMDSS
17,00 Helikoptersko spašavanje
 

Od 17 sati na štandu AdriaticSailora počinje fešta kluba Dobro more. Klub Dobro more je poznato okupljalište ljubitelja mora u Zagrebu, Najvažnije aktivnosti kluba su besplatan jedriličarski tečaj i samogradnja klubske jedrilice. Dođite upoznajte ovu pozitivnu ekipu, informirajte se o radu kluba, učlanite se u klub. Slijedi dobra zabava i zakuska. AdriaticSailorov štand se nalazi u 9 paviljonu broj 18.