• hr
  • en
  • de
  • it

Danas Mrduja

Još malo, u satima se broji do sutrašnjeg starta 82. izdanja najmasovnije i najstarije regate krstaša na ovoj strani Jadrana - one neizbježne i svima zanimljive Mrdujske regate koja je već odavno prerasla sportski okvir, postavši manifestacija koja se rijetko preskače. A kako već i tradicija nalaže - subotnji start u 11 sati označit će splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji će i kormilaru te posadi na najbržem brodu u onom jedrenom vremenu i pokal uručiti i to odmah nakon prolaska kroz cilj ispred labudove đige.
Plan je naime, da prva jedrilica regate, nakon što projedri ciljnom linijom dođe na sam kraj Zapadne obale, ispred zgrade gradske uprave legendarne nam Banovine, gdje će biti upriličena "vatrena" proslava i čestitke pobjedniku 82. Mrdujske regate. Uz šampanjac i zdravicu, gradonačelnik će slavljenicima predati pokal, a jedriličari će svoje dojmove odmah nakon okončanja regate imati priliku iznijeti novinarima.
Što se same rute tiče sve ostaje po starome, uvijek u cilju njegovanja tradicije, a tako je izneseno večeras na sastanku kormilara . Start je točno u 11 sati ispod Sustipana, pa se jedri do Mrduje i nazad, a prognoza najavljuje jugo.
Inače, posljednjeg su dana naše vrijedne volonterke kroz ruke "provukle" stotinjak prijava i to još nije kraj jer je nekolicina posada najavila svoj dolazak sutra ujutro kada će i službeno biti zaključena startna lista. Ipak letimičan pogled na privremenu startnu listu nam otkriva kako su i favoriti za taj pobjednički pokal - spremni!
Među njima, na žalost,nema lanjskog pobjednika jedrilice JK Splita Angelo Rosso. Vlasnik Ante Antunović nije uspio pripremiti brod za Mrduju, no zato su stigli gosti iz Herceg Novog na Black Mystery skipera Saše Kekovića koji su lani bili drugi u jedrenom vremenu. Krstaš koji je minule godine bio treći Marina Kaštela sa skiperom Joškom Berketom i ove godine će u borbu za trijumf kao i Mate Arapov u kokpitu Anadore, pobjednice 80. Mrdujske regate.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr