• hr
  • en
  • de
  • it

Danas drugi plov Viške

Više od dvije tisuće jedriličara iz osam zemalja, koji ove godine sudjeluju na 69. izdanju Viške regate krstaša, uživali su u subotnje jutro prateći dva događaja.
Prvo onu već tradicionalnu regatu Luka Vis, u zajedničkoj organizaciji domicilnog kluba JK Vis i splitskog JK Labuda, te druga manifestacije u dugom pušenju cigare u organizaciji cigar kluba Mareva.
Regata Luka Vis unutar same luke vožena je u trapez polju po jugu i to friškom od 10 do 12 čvorova uz sudjelovanje 24 broda. Naime, zbog ograničenog prostora dozvola za regatavanje data je samo jedrilicama manjim od 12 metara kako bi se izbjegla gužva te eventualni sudari. No na kraju je bilo svega...
Idealni uvjeti za jedrenje najviše su pogodovali Dubrovčanima na brodu istog imena, koji su trijumfirali u oba jedrena plova, pa im se piše epitet najbržeg broda i pobjednika u svojoj skupini.
- Lijepo je vidjeti kako naši momci prvi prolaze ciljnu liniju i to dvaput - veselje među brojnom publikom što domicilnog stanovništva što jedriličara, okupljenih podno viškog groblja nije mogao skriti Marinko Mikulandra, predsjednik Orsana, kluba vlasnika ove nove jurilice na regatnom polju. Kuriozitet je kako je brod tip Enavigo 38R, izgrađen od karbona izgrađen u Virovitici, pa se na kraju ova kombinacija kopneno-morska pokazala dobitna.
U sjeni ove dvostrukog trijumfa, zabilježili smo i sudare uoči samom starta drugog plova, gdje su u naguravanju za što boljom startnom pozicijom našlo pet brodova, pa je bilo i "poljubaca". Na kraju najveća šteta zabilježena je na brodu Adrion skipera Gorana Martinovića, na provi i ogradi broda. .
Što se tiče druge manifestacije bilo je to Drugo otvoreno prvenstvo Visa u pušenju kubanskih cigara, gdje su sudjelovala dvanaestorica odvažnih pušača u pokušaju što dužeg "pućkanja" jedne cigare. Slavio je na kraju Nenad Šušanj, član uprave solinskog škvera AD Brodovi, koji je jednu cigaru dopušio za sat vremena i 20 minuta. Druga i treća pozicija pripala je članovima posade broda Balena: Predragu Stefanoviću odnosno novinaru Slobodne Dalmacije Zlatku Gallu.
Uoči sutrašnjeg povratka prema Splitu u dužini 28 nautičkih milja sa startom zakazanim u 9 sati, posade su uživale i u autohtonim viškim delicijama koje su samo za njih pripremili učenici srednje škole Antun Matijašević Karamaneo.

REZULTATI PRVOG PLOVA 
 I SKUPINA: 1. Dubrovnik (skiper Tonči Kordić, klub Orsan-Dubrovnik), 2. Gringo (Robert Sandalić, Uskok-Zadar), 3. Mareus (Krešimir Đakulović, Špinut-Split);
II SKUPINA: 1. Paikea (Robert Žmikić, Burin-Novi Vinodolski), 2. Južni vjetar (Jadran Gamulin, Orsan), 3. Frapa (Tihana Tadinac, Frapa-Rogoznica);
III SKUPINA: 1. Wilde Perle (Karlheinz Muller, Njemačka), 2. Henderson (Slavko Milinković, Bura-Makarska), 3. Seascape 27 (Jon Brecelj, Skipper-Slovenija)

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr