• hr
  • en
  • de
  • it

Dajlska lučica napokon pred vijećnicima

Javna rasprava o Detaljnom planu uređenja Belveder - Dajla zaključena je 7. prosinca 2011. godine, a u tijeku su priprema izvješća i ponovnog javnog uvida, nakon čega će konačni prijedlog stići pred Gradsko vijeće. Našu je redakciju kontaktirala Sonja Ritoša, koja više od 40 godina veći dio godine boravi u Dajli, a toliko se godina i bavi turizmom. Zabrinuta je, kako je rekla, za negativan utjecaj koji bi pojedini planirani zahvati u prostoru mogli imati po život tog lijepog mjestašca uz more.
Nakon što smo s njom obišli to područje i obratili se Gradu za informacije o DPU-u, javio nam se i gradski vijećnik Leonardo Palčić, iznoseći potpuno suprotno mišljenje koje, kaže, zastupa velika većina tamošnjih stanovnika u strahu da bi plan, koji se nastoji donijeti već desetak godina, mogao ponovno biti stopiran. Među njima je i mještanin koji je već početkom dvijetisućitih imao spreman projekt za obiteljski hotel, a do danas ga nije uspio realizirati. Dodao je da su ogorčeni što im "osoba koja živi u Puli želi krojiti budućnost, štiti isključivo svoj interes i situaciju u kojoj dio obale, zbog njene prirodne konstitucije, sad može koristiti kao privatnu plažu".
U lučici bi, prema planu, veli Ritoša, bilo onemogućeno i opasno kupanje zbog plovnog puta barki, more bi bilo zagađeno benzinom, uljem i slično, a atmosfera bukom motora uz vizualno nagrđivanje okoliša. Njen je prijedlog da ribari to svoje pravo realiziraju u obližnjem Karigadoru, u Općini Brtonigla, gdje već postoji, po njoj, adekvatan mol, čije bi proširenje bilo jeftinije, ekološkije i bez ugrožavanja turističke djelatnosti.
U identičnom smjeru idu i primjedbe Zelene Istre koja upozorava da područje uvale Dajla ulazi u Nacionalnu ekološku mrežu, koja među mjerama zaštite predviđa sprječavanje nasipavanja i betonizacije obale. Tu je i stanište zaštićene cvjetnice Posidonia Oceanica.
Palčić je, s druge strane, istaknuo da se na donošenje DPU-a jako dugo čekalo i sve je detaljno analizirano te da su mještani rekli svoje na dvjema javnim prezentacijama, na kojima Ritoše nije bilo. Na prvoj su imali primjedbe na planiranu lučicu, a nakon što su dobili četiri nove varijante, odlučili su se za jednu, kojom je utvrđena najpovoljnija lokacija, a ne izgled, dok drugih primjedbi nemaju, tvrdi on.
"Najveći je problem predstavljala hrastova šumica, no Grad je svoj dio prenamijenio u zeleni pojas i lijepo uredio, što su mještani i priželjkivali zbog njene zaraštenosti, neurednosti, prisutnosti zmija i parkiranja kampera. Na dijelu u privatnom vlasništvu nije moguće zaustaviti izgradnju. To Grad jedino može kontrolirati upravo kroz DPU, dok je sječa stoljetnih stabala stopirana", odlučan je vijećnik.

Izvor: www.glasistre.hr