• hr
  • en
  • de
  • it

Čuvena podmornica ‘Velebit’ zasjala u novom ruhu

Prva i zadnja podmornica samostalne hrvatske države, čuvena podmornica „Velebit", konačno je obnovljena.Nakon što je u ratnoj luci Lora godinama čamila na suhom podno čempresa, s velikim i ružnim mrljama „ruzine" na oplati izblijedjeloj od sunca, diverzantska podmornica zasjala je u novom ruhu. Ministarstvo obrane RH ustupilo nam je prve fotografije čuvene podmornice nakon obnove vanjskog dijela trupa.
Od pramca do krme kompletno je obojana u prepoznatljivoj modroj boji. Na bokovima se ponovo nalazi i njezin ponosni broj 1 pod kojim je bila zavedena u floti HRM-a. Na donjim djelovima krme i pramca postavljena je i nova metalna oplata, pa je tako ovo podmorsko naoružanje koje je davno otpisano poprimilo svoj elegantni oblik. Reklo bi se - spremna za zaron.
Podmornica "Velebit", barem koliko je javno poznato, nije sudjelovala u pomorskim bitkama Domovinskog rata, ali je njezina golema vrijednost bila u propagandno-psihološkom ratovanju.
„Velebit" je tijekom rata i do druge polovine 90-ih, kada je povučen iz službe, redovito isplovljavao na more. Malo je poznato da su se ovim plovilom vršile i vježbe s NATO brodovima. Zadatak je bio locirati hrvatsku podmornicu nakon zarona. Međutim, prema riječima upućenih sugovornika, „Velebit" se u dubinama pokazao kao težak zalogaj. Zbog svoje dužine od 21 metra i izuzetno dobro „pogođenog" oblika trupa, „Velebit" je doslovce nevidljiv NATO sonarima. Inače, Velebit predstavlja poboljšanu inačicu podmornica klase „Una" koje su se u splitskom „Brodogradilištu specijalnih objekata" gradile za potrebe mornarice bivše Jugoslavije.
Ove klase podmornica projektirane su za transport diverzanata, protubrodskih mina, te malih, tzv. "mokrih" ronilica R-2.
Prema planovima pomorskog vojišta bivše Jugoslavije, u slučaju konflikta ove su podmornice imale zadaću neprimjetno se došuljati do obale Italije, iskrcati diverzante, izvršiti napade na važnije objekte poput spremnika nafte, vitalnih zgrada, te u panici koja bi tada zasigurno nastala među stanovništvom - kliznuti nazad u jadranske dubine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr