• hr
  • en
  • de
  • it

Čudo: Gužva u Zračnoj luci Rijeka!

Gužva na riječkom aerodromu - u zadnjih je pet-šest godina tako nešto bilo teško zamislivo i zvučalo je više kao dobar vic nego realna mogućnost, s obzirom na prometnu pustoš u Zračnoj luci, no upravo nas je gužva tamo dočekala prilikom obilaska tijekom najturističkijeg vikenda u godini, na početku kolovoza.

Daleko od krkljanaca iz japanskih podzemnih željeznica, u nedjeljno jutro riječki je aerodrom ipak izgledao otprilike onako kako bi aerodrom i trebao izgledati. Ne mislimo pritom na glavnu zgradu Zračne luke, derutno zdanje s početka sedamdesetih u kojemu se od tada do danas malo što promijenilo, osim na gore, već na sliku slijetanja i polijetanja zrakoplova, parkirališta ispunjenog gotovo do posljednjeg mjesta, putnika koji čekaju u redovima za ukrcaj ili su netom pristigli na odmor pa traže autobusne karte, taxi prijevoz i rent-a-car kako bi stigli do krajnjeg odredišta.

Lošiji aerodrom vidjela sam jedino u Makedoniji

Više nego dobro popunjen bio je i aerodromski kafić, kao i čekaonica na katu, odakle puca pogled na uzletno-sletnu stazu i zrakoplove na njoj. Po svemu obična slika aerodroma, ali neobična za sve koji su posljednjih godina češće boravili u Zračnoj luci Rijeka, kada je čak i u špici sezone po popunjenosti putnicima češće nalikovala kakvom autobusnom kolodovoru u osrednjem mjestu na sporednoj cesti, nego mjestu kamo zrakoplovima stižu putnici iz čitave Europe.


Letovi iz Rige - hit

Putnika je i u nedjelju bilo iz raznih krajeva Starog kontinenta, a s obzirom na raspored letova, ponajviše iz Engleske, skandinavskih zemalja, te Latvije, gdje se kući taman spremala vratiti Olga Žitluhina, koreografkinja iz Rige.
- Odmor sam provela ovdje na Krku, u Vrbniku. Najviše od svega sviđa mi se jednostavnost i što je sve tako blizu. Doletjela sam avionom, a bila sam smještena praktički na desetak minuta vožnje od aerodroma. Isto tako, tijekom odmora sve mi je bilo nadohvat ruke - plaža, restorani, sve je blizu jedno drugome. Ono čime sam manje zadovoljna je ponuda hrane koja bi mogla biti bolja, a cijene nešto niže. Ipak, more i plaže su predivni, tako da mislim da je Krk sjajno mjesto, posebno za kraći odmor i dolazak avionom, rekla je Žitluhina.

Inače, letovi iz Rige ovogodišnji su hit u Zračnoj luci Rijeka, barem prema riječima direktora Tomislava Palalića, koji tvrdi da je linija pokrenuta bez dotacija kroz program udruženog oglašavanja, a popunjenošću zrakoplova, cijenom i vezama prema drugim destinacijama, posebno Moskvi, pokazala se punim pogotkom.

Letovi Ryanaira iz Skandinavije i Londona već su uhodana praksa, a baš kao i u avionima AirBaltica iz Rige, popunjenost je vrlo dobra. U to smo se uvjerili prilikom slijetanja Ryanairovog zrakoplova na liniji s londonskog aerodroma Stansted, kojim je na Krk sletjela i Petra Hajduk, profesionalna plesačica koja je javnosti postala poznata nakon nastupa u spotu za pjesmu »Love Illumination« svjetski popularne grupe Franz Ferdinand. Na aerodromu ju je dočekala kolegica Mirela Škiljo, a djevojke su, za razliku od većine ostalih putnika u dolasku koji su mahom pristigli na odmor, na Krk došle - raditi.

- Nastupamo u plesnom showu u klubu Casa del Padrone, obje smo profesionalne plesačice i inače radimo u Londonu. Ovdje radimo navečer, a preko dana imamo probe, ali kako traju oko dva sata, imamo vremena za kupanje, izlaske, druženje, tako da nam je ovo i svojevrsni odmor, ispričale su nam plesačice.
Pristojni Norvežani

Na pitanje o aerodromu i sadržajima koje nudi putnicima, Mirela odgovara kako je sličan vidjela jedino na sjeveru Švedske.
- A ja sam lošiji vidjela jedino u Makedoniji, dodaje Petra, uz zajednički zaključak kako je zgradi Zračne luke nužna obnova.

Uz vizualno hvatanje koraka sa sadašnjošću, zgradi aerodroma nesumnjivo bi dobro došlo i ulaganje u sustav prozračivanja i klimatizacije. Na jučerašnjih je trideset i nešto stupnjeva, u unutrašnjosti aerodroma bilo je gotovo jednako toliko, pa su se i putnici i zaposlenici Zračne luke i pratećih službi preznojavali, a jedino osvježenje moglo se pronaći u vidu hladnih napitaka u kafiću. U potrazi za osvježenjem zatekli smo i četverac iz Norveške, koji je čekao prijevoz do Rijeke, gdje su, uz još nekoliko hrvatskih gradova, nakanili provesti odmor. Na pitanje o krčkom retro-aerodromu pristojno su odgovorili da je - neobičan.

- Svakako je drugačiji od onog s kojeg smo uzletjeli, to je sigurno, suzdržano su, valjda ne želeći uvrijediti domaćine već pri prvom susretu konstatirali studenti Zen Zhuang, Joshua, Percy i Jane, koji su kazali kako su Rijeku odabrali za svoju početnu stanicu na proputovanju kroz Hrvatsku.
Mijenjati »retro-look«

- Ostat ćemo neko vrijeme u gradu, a zatim idemo u Zagreb i Split. Prvi smo put u Hrvatskoj, ali i ovdje nas, kao i uvijek kad putujemo, interesiraju veći gradovi. Smatramo da u njima ipak ima više zanimljivosti, rekli su putnici iz Norveške.

Više zanimljivosti putnicima mogao bi ponuditi već i sam aerodrom. Iako su se i po pitanju sadržaja stvari u zadnje vrijeme pomakle s mrtve točke, pa sad i riječka Zračna luka ima ono što se drugdje podrazumijeva - mjenjačnicu, kiosk s novinama i duhanskim proizvodima i slično, ponuda je ipak prilično skromna.

Uz sadašnji broj putnika, bez obzira na ovogodišnji rast od sto posto, na 150 tisuća, ovakva aerodromska zgrada sa svim svojim nedostacima još i može donekle funkcionirati. No planiraju li uprava i vlasnici uistinu prometom dostići zadarski i pulski aerodrom u iduće tri godine, kako je najavljivao direktor Palalić, morat će iznaći model za obnovu i proširenje zgrade, kako bi putnici u nju fizički stali, te kako se u njoj ne bi više osjećali kao da su se vratili četrdesetak godina unatrag kroz vrijeme.

Izvor: www.novilist.hr