• hr
  • en
  • de
  • it

Crofish za vikend u Umag dovodi 60-ak izlagača

Predstojećeg vikenda Umag će biti domaćin devetog izdanja Međunarodnog sajma ribarstva i ribarske opreme Crofish. Bit će to prvi sajam na temu ribarstva nakon što je Hrvatska postala punopravnim članom Europske unije, rekao je novinarima na predstavljanju ovogodišnje manifestacije dogradonačelnik Umaga Mauro Jurman na pressici kojoj su prisustvovali i dogradonačelnik Niko Čančarević, direktor sajma i umaškog komunalnog poduzeća Komunela Adrijano Jurišević i vanjski savjetnik za ribarstvo UO za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu IŽ Danilo Skoko.
Svečanost otvaranja Crofisha i popratne međunarodne manifestacije maslinovog ulja 'Umago land 2014', bit će upriličena u 'sajamskom gradu' podignutom na Novoj obali u petak 2. svibnja u 11 sati a otvaranju će, prema najavi organizatora prisustvovati, uz župana Primorsko goranske županije Zlatka Komadine, njegovog kolege istarskog župana Valtera Flega nazočiti i zamjenik pomoćnika ministra poljoprivrede RH Anete Mišura. Kako je rekao dogradonačelnik Umaga Mauro Jurman, ulaskom Hrvatske u EU promijenili su se mnogi uvjeti i okolnosti za rad ribara kojima je otvoreno veće europsko tržište. Tijekom dvodnevnog trajanja sajma svoje proizvode pokazat će javnosti 60-tak izlagača u sklopu sajma ribarstva i opreme dok će 40-tak izlagača u dijelu sajma Umago land prokazati svoja maslinova ulja. Posebna važnost u sadržaju Crofisha dana je na predavanja i rasprave koje će se održati prvog dana o temama značajnim za razvoj hrvatskog ribarstva, međususjedskih odnosa na Jadranu između Hrvatske, Slovenije i Italije, kao i zadružnog poduzetništva, strukturnih fondova i njihovog korištenja te planova i upravljanja u ribarstvu RH.
- Nisam vjerovao da će sajam biti tako uspješan i da će potrajati. Njegovo pokretanje bilo je svojevrstan eksperiment koji se pokazao vrlo uspješan, rekao je ocjenjujući osam proteklih izdanja sajma, Danilo Skoko naglasivši kako je ribarstvo u Hrvatskoj centralizirana djelatnost pa je stoga Crofish prigoda da ribari čuju odgovore na pitanja o ribarstvu s kojim se, kada je u pitanju njegova organiziranost, u Hrvatskoj kasni.
Tijekom dvodnevnog trajanja Crofisha u Umagu će uz carinski molo biti vezan brod obalne straže HRM kojeg će zainteresirani građani moći u subotu od 14 do 17 i u nedjelju od 9 do 12 i 14 do 18 sati slobodno posjetiti i razgledati.

Izvor: www.ipress.hr