• hr
  • en
  • de
  • it

Crikvenički Crni molo postaje reprezentativna luka

Projekt vrijedan 11 milijuna kuna predviđa izgradnju dvaju lukobrana ukupne dužine 120 metara. Oko 70 posto kapaciteta pripalo bi domaćem stanovništvu dok bi se preostali vezovi koristili kao nautički.

Marina u Crikvenici vjerojatno će duže vremena ostati na listi čekanja. Proširenje gradske luke odnosno gradnja zapadnog lukobrana također je dio dugoročnih planova. No, pojavio se projekt koji bi možda mogao najprije ugledati svjetlo dana. Mala lučica Crni molo mogla bi postati »ozbiljna« luka.
Projekt rekonstrukcije i dogradnje danas skromne crikveničke luke predviđa izvlačenje stare rive za 15 metara, izgradnju primarnog lukobrana u dužini 92 metra do prijeloma te dodatnih 30 metara lukobrana koji bi osigurao zaštitu od valova. Županijska lučka uprava Crikvenica pod čijom su ingerencijom crikveničke luke predviđa izgradnju dodatna dva gata, oba po 65 metara te sekundarnog lukobrana u dužini od 51 metra. Procjena investicije je 11 milijuna kuna, a realizacijom bi se kapacitet luke Crni molo povećao na 40 vezova za plovila do šest metara, 136 vezova za plovila od šest do osam metara te 23 veza za plovila od osam do deset metara. Dakle, Crni molo bi raspolagao s 200 vezova. Zanimljivo je da bi predviđena marina, koja se po aktualnim planovima treba smjestiti između gradske luke i ušća Dubračine, također trebala ponuditi 200 vezova. No, samo gradnja lukobrana koji bi mogao zaštiti marinu od bure stajala bi 58 milijuna kuna.
Prema najavama, 70 posto kapaciteta odnosno stalnih vezova pripalo bi domaćem stanovništvu dok bi se preostali vezovi koristili kao nautički koji također nedostaju Crikvenici.
- Kod nas u Primorju barka nije luksuz, nego način života i našim sugrađanima moramo ponuditi mogućnost sigurnog i stalnog priveza njihovih barki, ističe predsjednik Upravnog vijeća ŽLU Crikvenica Dino Manestar.
Manestar ističe da su započeti i pregovori oko financiranja projekta i to sredstvima Županijske lučke uprave Crikvenica, investicijskog fonda Primorsko-goranske županije te državnog proračuna putem Ministarstva pomorstva, prometa, i infrastrukture. Manestar je uvjeren da će se u dogledno vrijeme pojaviti i interes Grada Crikvenice za ulaganjem u proširenje lučice.
Za potrebe projekta izrađen je i Elaborat zaštite okoliša za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata koji je prošao javnu raspravu putem Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Slijedi predavanje zahtjeva za lokacijsku dozvolu te izrada glavnog projekta. Idejni projekt je radio riječki »Marecon«, a elaborat tvrtka DLS iz Rijeke. Ilustracije sukladno idejnom projektu izradio je Goran Vukić.
Interes lokalnog stanovništva za vez u novoj luci sigurno će biti velik. ŽLU Crikvenica je legalizirala vezove u sedam lučica kojima gospodari. Za 95 posto stalnih vezova Lučka uprava je sklopila ugovor o korištenju veza. Legalizacija je rezultirala povećanjem broja zahtjeva za dodjelu novih vezova. U ladicama čeka 354 zahtjeva Crikveničana za vezom. Nova luka Crni Molo mogla bi »riješiti« 140 zahtjeva.
Usporedbe radi, marina između gradske luke i ušća Dubračine također bi imala 200 vezova, ali samo gradnja lukobrana stajala bi 58 milijuna kuna.

Izvor: www.novilist.hr