• hr
  • en
  • de
  • it

Creskoj luci 330 komunalnih vezova

Na javnoj raspravi izmjene Urbanističkog plana uređenja Cresa, koje se odnose na gradsku luku, u vijećnici je prezentirala arhitektica Tanja Rakovec iz riječkog Urbanističkog studija.

Izmjene je inicirala Županijska lučka uprava Cres, a njen ravnatelj Anđelko Petrinić nije okolišao u objašnjenju koji su tome razlozi te je kazao da za planirane investicije u lučku infrastrukturu, za koje već duže vrijeme postoje potvrde glavnog projekta, ni lokalna samouprava ni županija niti ministarstvo nemaju sredstava, jer izgradnja lučice Grabar i dogradnja zapadnog dijela luke Cres stoje gotovo 50 milijuna kuna.

Raniji plan, da se dogradnja zapadnog dijela luke i ribarska luka izgrade sredstvima europskih fondova do sada nije realizirana, a u međuvremenu su se pojavili zainteresirani investitori koji bi izgradili kompletnu investiciju uz koncesiju na nautičkom dijelu koja bi se dala na 28 godina.

Uvala Grotica

Po postojećem UPU-u, luka Cres je podijeljena na dio komunalnih vezova, potom ribarsku luku, putnički i nautički dio. U luci se predviđa izgradnja lukobrana na zapadnom dijelu kao i proširenje obalnog pojasa do 10 metara od marketa na Lungo mare do uvale Grotica.

Za radove na tom dijelu već je ishodovana i potvrda glavnog projekta pa praktično gradnja može početi, kao i u lučici Grabar za koju je građevinska ishodovana još prije deset godina. Izmjenama se ne mijenjaju granice te se planiraju isti sadržaji kao i u sadašnjem planu, s tom razlikom da u luci više nisu strogo definirane zone za putnički, nautički i ribarski dio, jer se, kako je rečeno, ta stroga podjela pokazala ograničavajuća.

Predloženim izmjenama luka se više ne dijeli na zone, već bi djelatnosti i način njihove organizacije trebala definirati lučka uprava. Izmjenama UPU-a predviđa se jedan vez za putničko plovilo preko 100 metara, dva za plovila preko 50 metara, četiri za plovila preko 25 metara, potom 150 nautičkih vezova te 250 komunalnih vezova, a uz Mandrač za tu se namjenu rezervira i obala od Vele Purpurele 150 metara prema zapadu.

U Lučkoj upravi sada je potpisano 237 ugovora o cjelogodišnjem vezu, a zahtjev za vez podnijelo je još 120 vlasnika plovila s prebivalištem u Cresu i 90 onih koji nemaju prebivalište, ali im je plovilo tu registrirano. Izmjenama UPU-a u luci bi se osiguralo 250 komunalnih vezova, a u lučici Grabar još 80, što je ukupno 330 vezova.

Po riječima Petrinića to bi bilo dostatno za potrebe domicilnog stanovništva, ali upravo je to bio povod raspravi u kojoj je iskazana bojazan da će komunalnih vezova nedostajati. Predsjednika Odbora za prostorno planiranje, Marčela Damijanjevića, zasmetalo je što se uopće govori o koncesiji, jer smatra da je tema javne rasprave sadržaj u luci.

Kako UPU usvaja Gradsko vijeće, plan mora biti definiran tako da mu je prvenstvena namjera dugoročno kvalitetno plansko rješenje komunalnih vezova te Damijanjević naglašava da opći interes ne smije biti zanemaren u odnosu na interes budućega koncesionara. Vijećnik Mauricio Pinezić je mišljenja da predviđenih 330 vezova neće biti dostatno, a problematičnim smatra i dio luke koji se na potezu od Vele Purpurele prema zapadu, rezervira za komunalne vezove, jer kaže, to je maritimno najgori dio luke.

Sveto pismo

Tanja Rakovec kazala je da je Grad zaštitio svoje interese jer je 330 mjesta u bazenu luke i lučici Grabar rezervirano za komunalne vezove. Predsjednica Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Marina Medarić naglasila je da se koncesija spominje kako bi svi bili upoznati kako se planira realizirati dogradnja luke i izgradnja lučice Grabar. Gradonačelnik Kristijan Jurjako u raspravi je kazao da planovi nisu sveto pismo te da treba prići izmjenama kada su one potrebne kako bi se razvojni projekti mogli realizirati. Podsjetio je da su prethodne izmjene UPU-a osigurale investicije u zoni Volnik i da do gradnje ne bi došlo da nije bilo izmjena, te je kazao kako Lučkoj upravi zadatak mora biti briga o domaćem stanovništvu i osiguranju vezova za njihove potrebe. Konačnu odluku o izmjenama UPU-a dat će Gradsko vijeće.

Ukoliko se izmjene usvoje, Lučkoj upravi otvara se mogućnost da za nautički dio luke raspiše koncesiju na 28 godina, a koncesionar se obvezuje dograditi zapadni dio luke i izgraditi lučicu Grabar. Za cresku luku imaju zainteresiranog investitora, koji je već rezervirao 50 milijuna kuna, na koliko se ova investicija procjenjuje.

Izvor: www.novilist.hr