• hr
  • en
  • de
  • it

Čovjek je najveći neprijatelj glavatoj želvi

Djelatnici Pomorskog servisa Luke Ploče i članovi braniteljske udruge Škrpun učinili su hvale vrijedno djelo i, nakon dojave lučkih radnika, uz pomoć eko brodice, iz mora izvadili teško ozlijeđenu kornjaču vrste glavata želva.
Ranjena životinja plutala je po površini vode u pločanskome akvatoriju, a spasitelji su je, stalnim izmjenama vode u posudi u koju su je smjestili, držali na životu dok nije prebačena u Split, u veterinarsku ambulantu Ćapeta-Gavranović, koja surađuje s državnim Zavodom za zaštitu prirode.
Pregledao ju je doktor Mario Gavranović i ustanovio tešku ozljedu prednje lijeve peraje, vjerojatno od podvodne puške ili ribarske krene. Na žalost, ta peraja morat će biti amputirana, a kornjača će biti zadržana u Splitu jedan do dva tjedna, kako bi se oporavila od operacije.
Nakon toga biti će prebačena u rehabilitacijski centar u Puli, gdje će nadležne osobe procijeniti može li se sama hraniti i je li sposobna za samostalan život.
Moguće je da, kao i jedna kornjača koja je prije nje doživjela sličnu sudbinu, život nastavi u brijunskome bazenu.
Glavata želva spašena u Pločama, prema doktoru Gavranoviću, stara je do 10 godina i teška je 25 kilograma. Da je, kojim slučajem, još neko vrijeme ostala u moru, vjerojatno bi uginula, jer bi se infekcija širili i nastupila bi sepsa.
Humana gesta lučkih dokera i branitelja još je veća kada se zna da je glavatoj želvi, koja se već odavno nalazi na listi ugroženih životinja, jedan od najvećih neprijatelja upravo čovjek. Pretjerano sakupljanje jaja iz gnijezda, gubitka gnjezdišta zbog obalnog razvoja, masovni turizam, hvatanje za hranu ili prodaja oklopa kao suvenira, opasno ugrožava ove životinje, a kada se uz to pribroji zagađivanje i nerazumno iskorištavanje mora, morske su kornjače dovedene na rub opstanka. Jadran je jedno od dva najznačajnija područja ishrane i zimovališta glavate žele u Sredozemlju.
Procijenjeno je da se godišnje u Jadranskom moru slučajno ulovi oko 2 500 glavatih želvi. Morske kornjače u Hrvatskoj su zaštićene zakonom kao i brojnim međunarodnim konvencijama. Za ubijanje glavatih želvi predviđene su visoke novčane kazne.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

đ