• hr
  • en
  • de
  • it

Čišćenjem plaža za ljepši okoliš

Dana 14. travnja u prostorijama Gradske vijećnice Grada Malog Lošinja održan je posljednji koordinacijski sastanak uoči ekološke akcije Zelena čistka koja će se održati na otoku Lošinju u subotu 24. travnja s početkom u devet sati.
Ove godine akcijom će biti obuhvaćena naselja svih mjesnih odbora na području Grada, područje oko srednje i osnovne škole, područje Čikata (Monte Baston i Boka Falsa, kao i sama šetnica od bolnice prema Čikatu ), područje ulice Velopin koje uključuje i uvalicu, područje Artatora (uvala Ružmarinka i lokacija iznad restorana Eki). Čistit će se područje u Velom Lošinju (lokacije područja preko puta Punte, lokacije Javorne, Kriške, Čorbe, Rovenske, Zetova plaža i gornji dio ceste te područje oko bolničke plaže), kao i šetnica te sve pripadajuće uvalice od Valdarka prema Punti, kao i sama plaža u uvali Valdarke te područje Kadina i Zagazinjina. Čistit će se i plaže Sunčane uvale te uvala Katran na Lanterni.
Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja pružit će logističku potporu u organizaciji na način da će Komunalno društvo snabdijevat sve volontere s potrebnom opremom, odnosno s rukavicama, vrećama i sl. te će pri završetku akcije prikupiti i deponirati sav prikupljeni otpad.
U akciju su se uključili Mjesni odbori, komunalno društvo, Lošinj usluge, javna vatrogasna postrojba, osnovna i srednja škola, stranka Orah, poduzeće Jadranka, nogometni klub s najmlađim nogometašima i volonteri pojedinci koji će se priključiti ostalima na pojedinim lokacijama.
Podsjetimo, Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš, najveća je ekološka kampanja u Hrvatskoj koja se provodi se u sklopu svjetske akcije World Cleanup 2015. u koju je uključeno sveukupno 96 zemalja svijeta. Glavni cilj kampanje je podizanje svijesti građana Hrvatske o potrebi preuzimanja odgovornosti u stvaranju i načinu primarnog odlaganja otpada, saniranje postojećih divljih odlagališta, te održavanje sustava našeg prekrasnog mora u ekološki i kemijski optimalnim uvjetima.
Zamjenica Gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić pozvala je sve radno sposobne građane da podupru ovu akciju, ali i da se pridruže i akciji Plava čistka koja će se održati 09. svibnja, a kojom će biti obuhvaćene akcije čišćenja podmorja.

Izvor: http://www.mali-losinj.hr