• hr
  • en
  • de
  • it

Cilj nam je postati destinacija za produljene vikend odmore

Ministar turizma RH Veljko Ostojić sudjelovao je na ÖRV jesenskom kongresu FTI Berlin "Kulturno nasljeđe i turizam" na kojem su se okupili predstavnici vodećih austrijskih putničkih agencija i kompanija. Veći dio ovog kongresa održan je u Hrvatskoj te je okupio više od 90 sudionika. Ministar Ostojić pozdravio je sudionike i zahvalio na dosadašnjoj suradnji.
„Austrijsko turističko tržište je treće po redu emitivno tržište za Hrvatsku, s kontinuiranim porastom turističkog prometa. Osim veličine, ono nam je izuzetno značajno jer ima potencijale i za daljnji rast. Jadran je najbliže toplo more austrijskim turistima, a zbog kvalitetne prometne infrastrukture, naše je more lako dostupno. Vjerujem kako ćemo u budućnosti još više surađivati jer želimo da Hrvatska postane glavno odredište i za austrijske turiste izvan glavne turističke sezone. Naš je cilj postati hit destinacija srednje Europe za produljene vikend odmore tijekom cijele godine", napomenuo je Ostojić.
Zatim je istaknuo kako će sljedeće godine Hrvatska biti još atraktivnije odredište zbog bitno smanjene stope PDV-a za široki spektar turističkih usluga na 10% koja se počinje primjenjivati od 1. siječnja te ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.
U sklopu kongresa održana je i konferencija za predstavnike austrijskih specijaliziranih turističkih medija, prilikom koje je ministar Ostojić prezentirao stanje hrvatskog turizma, kao i planove za budućnost te odgovarao na novinarska pitanja. Većinu je zanimala strategija razvoja hrvatskog turizma, koja će se predstaviti hrvatskoj javnosti tijekom sljedećeg mjeseca. „Pri kraju smo izrade dokumenta pod nazivom Glavni plan i strategija razvoja turizma Hrvatske, koji će nam dati odgovore kako će turizam Hrvatske izgledati u budućnosti. S obzirom da on nije predstavljen do sada niti hrvatskoj javnosti, mogu reći samo da će se zasigurno temeljiti na održivom razvoju te ćemo sigurno izbjeći preizgrađenost, apartmanizaciju i betonizaciju naše obale."

Izvor: www.mint.hr