• hr
  • en
  • de
  • it

Četvrto i sedmo mjesto u Palmi

Četvrto mjesto za Tončija Stipanovića u Laseru, sedmo za Eniu Ninčević i Romanu Župan u ženskom 470 na regati Svjetskog kupa u Palma de Mallorci. Svjetski kup se za desetak dana seli na Azurnu obalu, gdje će u velikoj floti od preko 1000 jedriličara biti i 20ak hrvatskih jedara.
Nakon tjedan dana nadmetanja završila je regata Svjetskog kupa u Palma de Mallorci. Nastupilo je oko 850 jedriličara iz 51 zemlje svijeta, što je rekord Trofeja princeze Sofije za postolimpijsku godinu. Još veća flota bit će u francuskom Hyeresu za desetak dana, slijedećoj regati Svjetskog kupa. Hyeres je tradicionalno uvijek brojčano najjača regata u kalendaru, tu nastupa doslovno „tko je tko" svjetskog olimpijskog jedrenja.
Tonči Stipanović zauzeo je četvrto mjesto u Laseru. U današnja dva finalna plova za deset najboljih bio je osmi i drugi.
- Zadovoljan sam. Nismo znali što očekivati, već sam o tome govorio, sad sam značajno lakši nego lani i u posebnom sam režimu prehrane, ali pokazalo se dobro. Ustanovili smo da su drugi koji su bili sad u vrhu u Palmi krenuli s pripremema par tjedana nakon Olimpijskih igara i došli su ovdje spremniji od nas. Četvrto mjesto dobar rezultat i nadam se još boljima tijekom sezone. Raduje onaj dan kad sam bio prvi - sa smiješkom kaže Tonči.
Tonči je bio najbolji Europljanin, bolji od njega bila su dva Novozelanđanina, Andy Maloney i Sam Meech na prvom i trećem mjestu, te drugoplasirani Australac Tom Burton.
U ženskom 470 Enia Ninčević i Romana Župan su sedme. Dva deveta ulaza su zabilježile u današnja dva plova za odličja.
- Unatoč današnjem lošem danu zadovoljne smo. Regata je bila naporna, dosta vjetrovita. U Hyeresu se nadamo popraviti greške iz finala i možda završiti među najbolje tri posade - zadovoljna je i optimistična Enia Ninčević.
Pobjeda je pripala Brazilkama Oliveria/Barbachan.
Palma de Mallroca najavila je spektakularnu i uzbudljivu godinu, pokazala je da je flota željna nadmetanja nakon regatne stanke od prošlogodišnjeg kolovoza, i pokazala je da su novosti koje uvodi Svjetski jedriličarski savez u format natjecanja i olimpijske kvalifikacije donijele neku novu notu uzbuđenja na regatnom polju. Novi sistem bodovanja donio je svakako puno više neizvjesnosti, puno manje razlike u bodovima, nakon kvalifikacija se praktički kreće od nule, i sve do zadnjeg plova je otvoreno, a to je upravo ono što se želi postići. Nova pravila iz temelja mijenjaju filozofiju razmišljanja i pristupa regati. No, je li test uspio znat će se tijekom godine kad se donese i odluka je li to to, ili treba razmatrati još neke druge ideje. Najradikalniji su zasad u skiffovima, koji su finale sveli na osam posada (ostale discipline su ostale na deset finalista), i to u tzv. theater style jedrenju, u omeđenom polju.
Hrvatski jedriličari iz Palme mahom voze brodove za Hyeres, dolaze kući na kratki odmor i onda put Francuske, gdje će im se pridružiti još značajan broj CRO jedara.

Izvor: www.hjs.hr