• hr
  • en
  • de
  • it

Cast Away prvi objekt robinzonskog turizma na Hvaru

Godine 1966., tada 21-godišnji Robert van Bellinghen i njegovi roditelji krenuli su iz Belgije u Grčku, a ovo epsko obiteljsko putovanje usmjerilo je tijek njihova života. Prvih 1500 kilometara već je bilo iza njih kad su se zaustavili u Sarajevu kako bi se odmorili uoči nastavka vožnje, a na njihovo iznenađenje prilazi im prijateljski nastrojen Zvonko Dusper koji im nudi da prenoće u njegovu domu.
Boravak iako vremenski kratak, bio je dovoljan da Robert "baci oko" na najstariju od četiri kćeri njihova domaćina. Tijekom sljedeće četiri godine, mlađahni Belgijac i Sarajka su se dopisivali, šaljući jedno drugom opširna pisama, ostavši stalno u kontaktu bez obzira na njihovu udaljenost.
Zaljubljeni Robert vraćao se u tadašnju Jugoslaviju jednom godišnje na dva tjedna kako bi provodio vrijeme s Ljiljanom, da bi se konačno 1970. godine i vjenčali. Počevši zajednički život, kupili su zemljište u jednom belgijskom selu, sagradili kuću i dobili dvoje djece, kćer Jelenu i sina Didiera, koji će do kraja ovog teksta preuzeti glavnu ulogu i s nama podijeliti nastavak, ispostavit će se gorko-slatke životne priče.

- Sedam godina nakon što su se vjenčali, roditelji su se s nama djecom uputili na Jadran kako bi pokušali ispuniti životni san moje majke, otvaranje malenog hotela uz more, zbog čega smo tražeći savršenu lokaciju obišli brojne hrvatske otoke. Očarao ih je Hvar, iako je idealna lokacija koju su pronašli u malenom selu Gromin Dolac, imala veliku manu, cesta do tamo još uvijek nije bila probijena.
Ipak godinu dana kasnije, makadamska cesta bila je dovršena i odluka o kupnji zemljišta na toj lokaciji bila je donesena. Prekrasni, dislocirani komadić raja kupili su od Ive Ostojića, radnika u obližnjem vinogradu - prepričava nam Didier, čija obitelj je gradnju započela 1982. godine, uz pomoć prijatelja po nekoliko tjedana godišnje kada bi imali slobodno.
Upravo u jeku takvih radova, u ljeto 1986. godine, Ljiljana je osjetila jake bolove u trbuhu, no prihvatila ih je kao uobičajene tegobe i predano nastavila raditi na svom životnom projektu. Međutim, njezini simptomi su se pogoršali i ona je ubrzo posjetila liječnika u Splitu. Nažalost, dijagnosticiran joj je rak i preporučena hitna operacija.
- Požurili smo natrag u Belgiju kako bi se obavio zahvat, no detaljni pregledi pokazali su kako je karcinom metastazirao po čitavom tijelu. Odlučna da se ipak bori za život, moja majka se podvrgnula kemoterapiji i drugim teškim tretmanima, no izgubila je najtežu životnu bitku u prosincu iste te godine - sa sjetom se prisjeća Van Bellinghen.
Zaljubljeni i dalje u Hrvatsku, i njegujući uspomenu na Ljiljanu, obitelj je i dalje nastavila ljeta provoditi u nedovršenom objektu. Kako je vrijeme prolazilo, pozvali su sve više ljudi u njihov izolirani plažni raj. Didier i Jelena dovodili su svoje prijatelje, a Robert nakon 11 godina i svoju novu ženu Naphu. Tek 15 godina nakon majčine smrti rade i prvu izmjenu, podižu drugi kat na kući, sukladno originalnim planovima za koje su dobili građevinsku dozvolu.
Novo vrijeme, novi običaji. Umjesto da poziva ljude s ulice u svoj dom da bi ih ugostio, kao što je njih onomad pozvao jedan Sarajlija, Didier 2010. godine otkriva web-servis Couchsurfing, online platformu koja povezuje putnike s lokalnim domaćinima iz cijelog svijeta.



- Sjajna stvar u vezi Couchsurfinga je ta što ste stalno okruženi putnicima istomišljenicima. Kao prvi aktivan član na Hvaru, počeo sam dijeliti našu ljetnu rezidenciju s Couchsurferima, omogućujući im da kampiraju na našoj zemlji, na lokaciji tik uz more koja oduzima dah. Iako dosta daleko od civilizacije, bez tekuće vode, interneta, struje i ostalih pogodnosti na koje smo naviknuti u vanjskom svijetu, svi su redom bili oduševljeni - prisjeća se, otkrivajući da su upravo njegovi gosti ovom mjestu dali ime "Cast Away" (Izolirano).
Mnogi koji su ga posjetili, a nakon što su čuli priču o viziji njegove majke, poticali su ga da zajedno sa sestrom krene u realizaciju ideje oko ovog mini hotela na osami. Međutim, bili su usmjereni na svoje živote i radna mjesta u Belgiji i bili pomalo zastrašeni kompleksnom papirologijom i zakonima koje je trebalo ispoštovati prije realizacije. Osim toga, vjerovali su da je lokacija ipak previše daleko da bi projekt uspio. No jedno putovanje promijenilo je njihov stav.
- Nakon 15 godina rada u televizijskoj produkciji, uzeo sam dugu pauzu i 2013. godine otišao na put oko svijeta. Gubio sam se po džunglama, lutao po pustinjama i upoznao nevjerojatne ljude boraveći u hostelima ili kod Couchsurfing domaćina.
- Kada sam nakon 10 mjeseci avanture stigao doma u Belgiju, osjećao sam se da više normalan život koji podrazumijeva klasično radno vrijeme nije za mene i da želim podijeliti svoju strast prema putovanjima - kazuje Didier, koji je svoju odluku zapečatio prodajom automobila i kuće, te dao otkaz na sigurnom i dobro plaćenom poslu. Odluka je pala, ispunit će želju svoje majke i posvetiti se privođenju malog turističkoj raja s južne strane Hvara svrsi.
Njegova prijateljica iz Hrvatske, Jelena, dobro upućena u sve neugodnosti s kojima se susreću svi koji ulaze u posao kod nas, pomogla mu je proći kroz džunglu papirologije i pronalasku sredstva za projekt.
Krenuli su 2015. godine preko platforme "TravelStarter" namijenjene grupnom financiranju. Velikodušnim donacijama "navijača" Didier je osigurao sredstva s kojima je mogao nastaviti projekt, čime su kupljene ključne stavke za posao, poput električnog generatora i namještaja.
Sljedeći korak realiziran je korištenjem web-stranice "Workaway.info", koji povezuje volontere u potrazi za besplatnim smještajem s domaćinima koji trebaju nekoliko sati pomoć dnevno. Oni su prvo pomogli da se očisti zemljište, čije je otkrivena potpuna ljepota "Cast Awaya", a ovog ljeta izgrađeno je 10 drvenih bungalova, od kojih svaki nosi ime po jednom od članova obitelji Van Bellinghen.
Konačno prošlog mjeseca, punih 40 godina nakon što je njegova majka stigla na Hvar kako bi pronašla idealnu lokaciju za svoj životni projekt, "Cast Away" službeno je kategoriziran kao prvi objekt "robinzonskog turizma" na ovom otoku i kao jedan od rijetkih u Hrvatskoj.
- Danas je to jedinstven ekološki kamp, koji je već stekao pozitivne reakcije putnika. Udaljeno samoodrživo selo nudi 10 prostranih drvenih kućica usred prirode, samo na korak od dvije prekrasne, gotovo pa privatne plaže. Svaki šator ima pogled na more, što gostima omogućuje da se u potpunosti opuste, relaksiraju i napune baterije istrošene od svakodnevnog užurbanog života.
- Razne ležaljke dostupne su za sunčanje ili promatranje zvijezda, a sve uz pratnju šuma mora i zvuk cvrčaka bez buke prometa ili noćnih klubova, i sve u prijateljskoj atmosferi. Do sezone 2018. planiramo dovršiti originalni plan, a to je sedam soba u postojećem fiksnom objektu - kazuje Didier, koji istovremeno razvija i svoju turističku agenciju koja će nuditi široku lepezu izleta po Hvaru, ali za one željne avanture.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr