• hr
  • en
  • de
  • it

Bunarina u veljači dobiva koncesionara

Prošlog tjedna održano je novo ročište za Bunarinu d.o.o. u stečaju. Kako saznajemo od stečajnog upravitelja Borisa Debelića, Bunarina nastavlja s radom do dodjele koncesije, odnosno do kraja veljače 2012. godine.

Kao što smo pisali prije mjesec dana, kada je održano ispitno i izvještajno ročište za Bunarinu d.o.o. u stečaju, Državno odvjetništvo zatražilo je odgodu upravo za sredinu prosinca da bi se s Vladom posavjetovali o tome zašto natječaj za dodjelu koncesija nije objavljen.
Kako nam je tada rekao Debelić, Vlada je donijela odluku o davanju koncesije za sportsku i nautičku luku na Bunarini gdje bi se koncesija za luku nautičkog turizma dodijelila na 30 godina, dok bi se sportski dio Bunarine dao na 20 godina, ali je sve zapelo u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza koje je natječaj trebalo i raspisati.

- Natječaj je konačno raspisan 9. prosinca i otvoren je mjesec dana, dakle do 10. siječnja. Četiri dana kasnije otvarat će se ponude i potom u roku od 30 dana od otvaranja ponuda očekujemo da će biti određen koncesionar i za sportsku i za nautičku lučicu. Do tada naši djelatnici čuvaju brodove i imovinu, dakle opremu i obalu. Koncesionarima ćemo, kada budu određeni, predati sve, kao i ugovore, a nadamo se da će otkupiti opremu i preuzeti radnike, istaknuo je u jučerašnjem razgovoru Debelić.
Na Bunarini radi osam djelatnika, i to s ugovorima na određeno vrijeme koji im se produžavaju iz mjeseca u mjesec. Oni čuvaju 11 gatova, obalni dio i opremu te čak 500 plovila, od kojih pola s hrvatskom, a pola sa stranom zastavom. Iako je knjigovodstvena vrijednost opreme vrlo mala, svega 60 tisuća kuna, Debelić smatra da je njena stvarna vrijednost daleko veća jer je u cijelosti u funkciji za potrebe svih 500 plovila.

A kao što smo već pisali, 30 vjerovnika od Bunarine potražuje 30 milijuna kuna, među kojima pola potražuju radnici, dok je među ostalih 15 i Republika Hrvatska. U prvom isplatnom redu prijavljena potraživanja radnika iznose ukupno nešto više od 700 tisuća kuna, od kojih je stečajni upravitelj priznao 550 tisuća. U drugom isplatnom redu, gdje su potraživanja nevezana za radnike (radi se, primjerice, o isporučenoj robi i uslugama), jedan od vjerovnika, Republika Hrvatska, prijavio je 28 od ukupno 29 milijuna kuna potraživanja, ali je stečajni upravitelj i tu osporio 27,5 milijuna kuna. Taj se dio odnosi na kaznu razrezanu od financijske policije za stjecanje takozvane nepripadne koristi po nadzoru obavljenom 2010./2011. godine na Bunarini.
Naime, Financijska policija u nadzoru provedenom početkom prošle godine utvrdila je da Bunarina d.o.o. duguje 10 milijuna kuna na ime neplaćenog poreza te je blokirala račun. Koncesionar je, kažu, tijekom prošlih godina neovlašteno pola sportske lučice pretvorio u nautičku luku te je naplaćivao takve vezove, a iako mu je zbog toga još unatrag pet godina trebala biti oduzeta koncesija, Istarska županija mu je nije oduzela. Stoga je Financijska policija zaračunala ukupnu kaznu od 10 milijuna kuna neplaćenog poreza na tako zarađeni prihod.
Iz Bunarine su već tada tvrdili da je prilikom izračunavanja PDV-a inspekcija izjednačila sve vezove te da su i vezove po nižim tarifama računali kao komercijalne, stoga je izračun neplaćenog poreza prevelik i nepošten.

Kako smo jučer saznali od stečajnog upravitelja, na njegov zahtjev osnovan je i Odbor vjerovnika sastavljen od tri člana, koji je svojevrsni nadzorni organ uz stečajnog upravitelja.

- Odbor vjerovnika određuje se kod većih stečajeva, a ja sam inzistirao da se osnuje i stoga što imamo koncesiju koju ne trošimo. Dakle, odbor čini jedan član kojeg određuje Republika Hrvatska, a bit će iz Porezne uprave, potom drugi član kojeg određuje Grad Pula i treći član će biti jedan zaposlenik. I taj odbor djelovat će dok država ne sklopi ugovor s koncesionarom, a to znači sredinom veljače, odnosno vjerujem da ćemo do kraja veljače 2012. odraditi primopredaju u cijelosti, zaključio je Debelić.

Izvor: www.glasistre.hr