• hr
  • en
  • de
  • it

Bunarina ipak Lučkoj upravi

Odlukom Vlade Republike Hrvatske Bunarina je dodijeljena pulskoj Lučkoj upravi. Doduše, radi se o odluci o privremenom upravljanju i korištenju lučkih područja na najdulje dvije godine, no to je zapravo veliki obrat u slučaju Bunarina.
Podsjetimo, ondje je 2011. godine proglašen stečaj zbog blokade računa iz 2010., na ime 10 milijuna kuna neplaćenog poreza, i otad traje neizvjesnost glede sudbine lučice i njenih zaposlenika. Tračak nade pojavio se kada je Vlada ove godine objavila natječaj za koncesije na Bunarini, odnosno za njene dvije, sada već podijeljene luke, sportske i nautičke namjene.
Dodjela koncesija čekala se s velikim nestrpljenjem jer je to značilo ponovno oživljavanje poslovanja, no Vlada je danas donijela ovu neočekivanu odluku i zapravo poništila natječaj, na koji se javilo čak pet ponuđača - za sportsku luku RSD Uljanik, a za nautički dio Tehnomont Marina Veruda, Uljanik marina, Sigurnost Boljun i Sunčani vez.
Zasad je poznato da je pulska Lučka uprava dužna voditi brigu o održavanju, upravljanju, zaštiti i unapređenju pomorskog dobra, osigurati nesmetano obavljanje lučkog prometa, tehničko-tehnološko jedinstvo i sigurnost plovidbe te pružati usluge od općeg interesa. Nadalje, mora osigurati red, čuvanje i zaštitu plovila i opreme zatečene na tom lučkom području. Moći će naplaćivati naknadu za vez plovila, pružati uslugu njihova dizanja ili spuštanja, no iznos pristojbe za vez i naknade ne smije biti veći od najvišeg iznosa pristojbe i naknade na lučkom području kojim upravlja Lučka uprava Pula.
Drugim riječima, građane koji na sportskom dijelu luke imaju plovila godišnji vez koštat će manje nego dosad, najviše tisuću kuna. Potvrdio nam je to i ravnatelj pulske Lučke uprave Donald De Gravisi.
Što se tiče kafića i restorana na Bunarini, De Gravisi je kazao da taj dio ne ulazi u obuhvat onog što je Lučka uprava dobila na upravljanje te da će svakako nastojati zadržati postojeće stanje što se tiče zaposlenika.- Svakako još moramo razraditi detalje o upravljanju i korištenju Bunarine. Jedan od prioriteta nam je ishoditi lokacijske dozvole u prostoru izgradnje luka posebne namjene - sportske i nautičke, rekao nam je De Gravisi.
Odlukom Vlade Lučkoj upravi priznat će se troškovi ispunjavanja te obveze, a moći će zadržati i 30 posto prihoda od naknade za vez i usluga pruženih plovilima. Također, Lučka uprava dužna je otvoriti poseban račun na koji će se prikupljati sredstva te svakih šest mjeseci pisano izvještavati nadležno ministarstvo o prihodima, stanju u luci i poduzetim radnjama i troškovima u vezi ishođenja lokacijskih dozvola. Ostatak sredstava isplaćivat će se u korist proračuna Republike Hrvatske.

Izvor: www.glasistre.hr