• hr
  • en
  • de
  • it

Bunarina ide prema stečaju

Umjesto očekivanog raspisivanja natječaja za dodjelu koncesije kojem su se nadali iz Bunarine, tvrtke koja upravlja istoimenom sportskom (i nautičkom) lučicom, ovih je dana u Narodnim novinama osvanula obavijest da je Trgovački sud u Rijeci pokrenuo takozvani prethodni postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad tim trgovačkim društvom.
I dok je željeni natječaj za koncesiju mogao konačno Bunarinu odsukati iz višemjesečne blokade zbog poreznog duga od deset milijuna kuna, otvaranje ovog postupka vodi društvo u drugom smjeru, prema stečaju.
Naime, za privremenog stečajnog upravitelja imenovan je Boris Debelić iz Rijeke, koji će imati zadatak pregledati poslovni prostor Bunarine te obaviti uvid u knjige i poslovnu dokumentaciju, a nakon toga podnijeti izvješće u kojem će iznijeti svoje mišljenje o gospodarsko-financijskom stanju Bunarine kao dužnika, o tome postoji li razlog za otvaranje stečajnog postupka, kakvi su izgledi za nastavak poslovanja dužnika, a posebno mogu li se imovinom dužnika pokriti troškovi postupka.

Istovremeno je definirano i ročište zakazano za 7. rujna ove godine na Trgovačkom sudu u Rijeci gdje će se izjašnjavati o prijedlogu i raspravljati o uvjetima za otvaranje stečajnog postupka. Do tada privremeni stečajni upravitelj mora dostaviti pisano izvješće sa svim potrebnim odgovorima.
Također, Trgovački sud je odredio da su svi dužnici Bunarine dužni ispunjavati svoje obveze te su na ročište pozvani, osim privremenog stečajnog upravitelja, i predstavnik Fine iz Pule, zastupnik dužnika po zakonu te predlagatelj, a svi će se morati izjasniti o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka. To će moći učiniti i u pismenom obliku.
- Upoznat sam s činjenicom da je pokrenut prethodni postupak koji vodi prema stečaju i poznate su mi sve procedure, no za sada ne bih komentirao ništa više. Privremeni stečajni upravitelj mi se još nije javio i ja očekujem da će to sigurno učiniti do kraja ovog tjedna.
Naravno da ćemo mu omogućiti sve ono na što ima pravo, a koliko znam, ima sva prava. Tako ćemo mu omogućiti uvid u poslovne prostore i poslovne knjige, a potom će sve teći onako kako je to zakonom propisano. Vidjet ćemo hoće li se u konačnici i otvoriti stečaj ili ne, komentirao nam je ukratko Goran Vrbanac, direktor Bunarine.

Valja podsjetiti da je financijska policija još početkom prošle godine utvrdila da Bunarina d.o.o. duguje državi 10 milijuna kuna na ime neplaćenog poreza. Zbog toga je država blokirala račun tvrtke. Problem je nastao kada je Bunarina tijekom prošlih godina pola sportske lučice pretvorila u nautičku luku, a budući da im Istarska županija nije oduzela koncesiju, država je poduzela određene mjere i kaznila koncesionara, zbog čega je uslijedila blokada računa.
S druge strane, iz Bunarine su ukazivali na činjenicu da je prilikom izračuna PDV-a nadležna državna služba izjednačila sve vezove, čime je i one po nižim tarifama zaračunala po komercijalnoj. Da su uvažili tu njihovu primjedbu, u Bunarini smatraju da bi kazna bila daleko niža. Valja spomenuti da smo svojedobno pisali i o apsurdnoj situaciji gdje od tih istih komercijalnih vezova, koji su proglašeni nelegalnim, država uredno uzima utržak.

Kako bilo, na jesen će biti poznato hoće li Bunarina u stečaj ili će se ipak sve riješiti putem natječaja za dodjelu koncesija.

Izvor: www.glasistre.hr