• hr
  • en
  • de
  • it

Budućnost hrvatskog turizma vezana uz ulazak u EU

Budućnost hrvatskog turizma vezana je uz naš ulazak u EU i činjenice da se europski turizam još nije oporavio od svjetske gospodarske krize i trenutno gubi korak s ostatkom svijeta. Kako bi u tom okruženju ostali jaki i konkurenti te očuvali postojeću poziciju na svjetskoj turističkoj sceni, morat ćemo uložiti velike napore. To, između ostalog, podrazumijeva očuvanje naših glavnih aduta, među kojima je i eko predznak kojeg Hrvatska, kao turističko odredište, nosi, a koji nas izdvaja od mnogih konkurenata, rekao je ministar turizma Damir Bajs na panel diskusiji pod nazivom Turistička budućnost - elitizam ili masovnost, u sklopu konferencije HR.Business 2031: Budućnost počinje sada.

Predsjednik Uprave HUP-a Zagreb Kristian Šustar naglasio je tijekom rasprave kako, s obzirom na ono što imamo, radimo senzacionalno te da ne bi trebali razdvajati pojmove elitizma i masovnosti, već se koncentrirati na dodatno podizanje kvalitete i očuvanje pozicije koju imamo na međunarodnom turističkom tržištu. Na diskusiji se također raspravljalo o potrebi za kvalitetnim turističkim kadrom, podizanju kvalitete usluge te jasnoj viziju turizma u budućnosti.

Ministar se pritom osvrnuo na dosadašnje rezultate turističkog prometa, koji su za sada vrlo dobri, no dodao je i kako je teško prognozirati ishod turističke godine. Dodao je, naime, da bi se porast turističkog prometa za više od 4 posto smatrao dobrim, a više od 6 posto izvrsnim rezultatom.

U raspravi su sudjelovali i direktorica Horwath Consultinga Sanja Čizmar, profesorica na Katedri za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Nevenka Čavlek, Ivana Budin Arhanić iz Valamara i Vjeran Piršić iz Aleta toursa.

Ministar je na kraju pohvalio rad i trud cijelog turističkog sektora zahvaljujući kojem je, kako je rekao, naš turizam na visokoj svjetskoj ljestvici. U pratnji ministra su bili državni tajnik za turizam Željko Lenart te ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica Andrea Petrov.

Izvor: www.mint.hr