• hr
  • en
  • de
  • it

Budućnost ´Nauta Lamjane´ još uvijek neizvjesna

Što će biti s remontnim brodogradilištem "Nauta Lamjana" i hoće li 75 radnika uskoro ponovno početi raditi i dalje je neizvjesno. Ni na nastavku skupštine vjerovnika u utorak nije donesena odluka o izboru najpovoljnije ponude za potkoncesiju nad ugljanskim škverom, piše www.slobodnadalmacija.hr

 Stečajni upravitelj Edvin Šimunov obavijestio je vjerovnike, među kojima je bilo i pedesetak bivših radnika, da su u međuvremenu došle još dvije ponude. Naveo je kako je obvezujuća ponuda koju je podnio poduzentik Duško Polovina s partnerima vrlo zanimljiva, jer nudi otkup svih vjerovničkih potraživanja "Naute" uključujući i onu od Erste banke, isplatu radnika u roku 90 dana, a drugog isplatnog reda u roku pola godine.

Za kvalitetniju ponudu treba imati uvid u stvarno stanje "Naute", a ponuditelj predviđa nastavak djelatnosti, izgradnju nadstrešnice da se može raditi cijele godine, dogradnju rive, izgradnju hladnjače, a posebno je zanimljiv prijedlog da Sindikatu predlaže partnerski odnos. Ponuda "Jote" d.o.o. odnosi se na podmirenje obveza u iznosu od 15 milijuna kuna, a Romeo Damjanić i njegovi partneri iz Njemačke i Švicarske nude nastavak djelatnosti uz zadržavanje potrebnog broja radnika.
No na prijedlog predstavnika Erste banke, koja je ne temelju poslova bivšeg vlasnika škvera "Jupiter Adrije" postala vjerovnik s gotovo 84 posto glasova, zaključeno je da bi sve ponude morale biti dorađene i ujednačene. U sljedećih 15 dana svi dosadašnji ponuditelji, dakle prijašnjih pet i nova dva, a možda i još netko drugi, trebaju dostaviti ponudu iz koje će se vidjeti visina naknade za potkoncesiju, koliko su spremni dati za korištenje pokretnina, kakav im je točan poslovni plan, koliko radnika zaposliti, i kakve su im bankovne garancije.
Predstavnik zaposlenika Mario Košta je pritome naveo kako su oni analizirali sve dosadašnje ponude, ocijenili da je ona iz "Viktora Lenca" najbolja, te da postoji mogućnost da država koja daje konačnu suglasnost na potkoncesiju sve ocjenjuje s obzirom na broj zaposlenih radnika. Potom je, pomalo iznenađujuće, Šimunov predložio pokretanje postupka prodaje dijela parcela u vlasništvu "Naute" koje nisu u obuhvatu pomorskog dobra ni pod razlučnim pravom.
Konstatacija dijela ponuditelja da prodaja dijela terena prije donošenja odluke o potkoncesiji može u bitnome promijeniti ponudu, nije uvažena, pa je zakazano novo ročište za početak travnja.

Izvor: www.ezadar.hr