• hr
  • en
  • de
  • it

Bucavcu prijeti nova opasnost iz marine

Lokalitet vinogorja Bucavac pod višestrukom je zaštitom. Od devastacije ga čuva temeljni Zakon o zaštićenom obalnom području, štiti ga i Prostorni plan uređenja općine Primošten, u Konzervatorskom odjelu u Šibeniku registriran je kao spomenik kulture, od proljeća 2008. godine stavljena je plomba na sve radove koji nisu u strogoj vezi sa sadnjom loza i podizanjem suhozida, a od 1. studenoga 2011. uvršten je u kulturni agrarni krajolik i proglašen je javnim dobrom Republike Hrvatske. Trajna zaštita tebala bi se dogoditi skorim upisom lokaliteta u UNESCO-ovu baštinu zaštićenih kulturnih krajolika.
Pored svih mogućih zaštita, taj iznimni krajobraz s lozom babića i dalje je ugrožen. Prije tri godine u vinogorju Bucavac preko noći iznikla su tri nakaradna bunkera, na sreću, resorno ministarstvo pravodobno je reagiralo i pokušaj bespravne gradnje je zaustavljen.
Prije nekoliko dana šibenski konzervatori ponovno su obišli lokalitet Bucavac, ovog puta radi se o ozbiljnom zagađenju koje dolazi iz marine Kremik, točnije iz servisa za nautička plovila koji se nalazi u neposrednoj blizini vinograda.
U servisu koji je marina Kremik iznajmila privatnom poduzetniku svakodnevno se bruse jahte i druga povila, a oblaci opasnih čestica poliesterskih smola i otrovnih brodskih boja lete zrakom i padaju na vinovu lozu. Zakonska regulativa je jasna: za takvu vrstu radova servis bi trebao imati hangar ili u najmanju ruku šator.
U šibenskom Konzervatorskom odjelu doznali smo da je s problemom zagađenja Bucavca upoznato nadležno ministarstvo, a ovih dana javnost će biti izviješćena o mjerama zaštite.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr