• hr
  • en
  • de
  • it

Brzinom od 35+ čvorova na jedrilici na ledu

Matthew Sheahan iz Yachting World uputio se prema ledu kako bi posjetio Dragon Nest (DN) Svjetsko prvenstvo u Estoniji

Treba vremena da se naviknete na stajanje na zaleđenom moru. Krenuli smo prema moru brzinom od 50 km/h, dok su mlazovi vode prskali kroz kvrgave gume, kao da smo na gumenom čamcu i razbijamo pramčane valove, svaki put kad bismo prešli preko lokvi na ledu. Čak je i jednako zvučalo. Nekoliko minuta kasnije, kad sam se iskobeljao sa stražnjeg sjedala i ugledao flotu od 160 jedrilica u stanju mirovanja izvan obale dok su njihovi skiperi mijenjali kraće šine za transport s dužim šinama za utrku, bilo je jasno da sam se našao u nekoj sasvim novoj dimenziji. No, kada je vatra za roštilj bila zapaljena, a jutarnje hrenovke podijeljene, zbilja sam se morao uštipnuti. Jedrenje na ledu je zbilja posebno iskustvo.
Dva tjedna prije početka DN svjetskog prvenstva u jedrenju na ledu 2014., više od 200 ljudi bilo je spremno krenuti prema mjestu održavanja u Poljskoj. Događaj je bio na rasporedu više od godinu dana, a mnogi su se mjesecima za ovaj osmodnevni događaj pripremali, trenirali, dogovarali se o planiranju prijevoza i smještaju.
No samo tri dana do utrke prognoza lošeg leda i upitni uvjeti za jedrenje prisilili su organizatore da obavijeste natjecatelje putem svoje internet stranice da su odlučili prebaciti mjesto održavanja iz Poljske u Estoniju.

Više informacija na www.yachtingworld.com i www.icesailing.org