• hr
  • en
  • de
  • it

Bronca za Hrvatsku na prvenstvu u Rogoznici

Zvonko Jelačić prvi put u karijeri osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu klase IOM u Rogoznici.

Nakon šest dana jedrenja na Svjetskom prvenstvu klase IOM koje je održano u Rogoznici na postolju imamo jednog jedriličara iz Hrvatske, a to je trostruki svjetski prvak Zvonko Jelačić koji je prvi put u karijeri osvojio svjetsku broncu. Prva dva mjesta na jedinom Svjetskom prvenstvu koje se ove godine jedrilo u Hrvatskoj osvojili su Francuzi Olivier Cohen (zlato) i Alexis Carre (srebro). hr

Kroz šest dana natjecanja održano je čak 15 jedrenja, većinom po laganom vjetru koji je više odgovarao Francuzima. Njihove jedrilice imale su uže trupove koji puno bolje funkcioniraju u vremenskim uvjetima kakvi su prevladavali u Rogoznici. Donekle se to može usporediti s različitim izborima guma kod auto i moto utrka.

'Regata je bila odlično organizirana, a ovo je prvenstvo pokazalo kolika je snaga ove klase jer su u samom vrhu bila čak četiri različita modela osmišljena od strane četiri različita dizajnera i napravljena od strane četiri različita proizvođača. Osobno, bilo bi mi mnogo draže jedriti po jačem vjetru jer bi vjerojatno postigao i bolje rezultate. Da ulazim u regatu iz početka, vjerojatno bi malo više riskirao', ispričao je Zvonko Jelačić koji je uz ovu broncu još tri puta bio svjetski prvak.  

Rogoznica je u svijetu prepoznata kao sjajna destinacija za ovu vrstu jedrenja što potvrđuje i podatak kako je hrvatski grad jedino mjesto na svijetu uz francuski Pierrelatte koji je nakon Europskog ugostio i Svjetsko prvenstvo klase IOM. Interes je bio velik jer se zbog pandemije svjetska smotra nije održala od 2019. godine, pa je na Jadran stiglo čak 76 skipera modelara i njihovih ekipa iz 24 zemlje s pet kontinenata. Ogroman trud u organizaciji bio je vidljiv na svakom koraku, a video prijenos u živo s regatnog polja dodatno je promovirao regatu i Rogoznicu diljem svijeta.

'Kao vođa tima koji je osmislio i realizirao ovu regatu mogu reći da je prošla u najboljem redu, kao i da je po tvrdnjama mnogih sudionika postavila nove standarde pred organizatore svih budućih sličnih događanja. Osim uloženog truda i energije ekipe s kojom surađujem već dugi niz godina u Jedriličarskom klubu Val, u realizaciji ovog SP moram istaknuti vrhunsku suradnju s cijelom lokalnom zajednicom. Hvala Općini Rogoznica, TZ Rogoznica, Marini Frapa Rogoznica, Šibensko-kninskoj županiji, TZ Šibensko-kninske županije, NP Krka, tvrtki Sailboat RC, kao i Hrvatskoj zajednici tehničke kulture koji su nam pomogli u organizaciji vrhunske jedriličarske priče. Ono što mi je posebno drago da je uspješno realiziran video prijenos u živo s regatnog polja s mladom ekipom koja je davala sve od sebe svih dana regate ', istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora SP-a Hrvoje Duvančić.

Da bi hrvatska jedriličarska scena bila još zadovoljnija nastupom naše izabrane vrste pobrinuo se i Robert Matulja koji je također završio među najboljih deset i to na vrlo dobrom sedmom mjestu.

'Regata je bila odlična. Možda je nedostajalo malo više vjetra prvih dana, ali generalno bilo je vrlo zanimljivo. Jedrenje na velikom regatnom polju s odličnim jedriličarima oko sebe! Na kraju mogu biti zadovoljan s rezultatom, iako sam pred početak posljednjeg dana imao izgleda i za bolji plasman, ali očito taj dan nije bio moj', izjavio je Robert Matulja. hr

 

Izvor: Hrvoje Duvančić, JK Val