• hr
  • en
  • de
  • it

Brodska poliklinika postaje sve izglednija

Na ideju dr. Joška Kalilića, umirovljenoga splitskog specijalista ginekologije, o brodu poliklinici koji bi, s liječnicima deset specijalizacija, obilazio otoke i otočno stanovništvo, najbrže su reagirali Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, te Europska investicijska banka.

O svom je projektu, naime, dr. Kalilić upoznao premijera Zorana Milanovića, Ministarstvo pomorstva, Ministarstvo zdravlja, HZZO, Agenciju za EU fondove, primorske županije te otočne gradove i općine, čekajući od njih odgovore i reakcije. Iz Ministarstva pomorstva ovaj projekt pozdravljaju, i oni su, prenosi nam dr. Kalilić, spremni pomoći – uz sudjelovanje i ostalih ministarstava upoznatih s ovim projektom, te lokalne zajednice, jer bi u tom slučaju “sve moglo ići lako i brzo”.

Ovih dana dopis je, također, stigao i iz Europske investicijske banke, zainteresirane za financiranje ovakve ploveće klinike, no bilo bi potrebno da projekt – iako je on obnovljena ideja dr. Kalilića, koji ju je plasirao još u vrijeme dok je bio pročelnik Županijskog zavoda za rad, zdravstvo i socijalnu skrb – formalno predloži neko od ministarstava ili lokalna zajednica.

Otoci paralelni s obalom

– Ovo bi bio prvi takav europski projekt, prvi čak i u svijetu. Izvedivim ga čini i to što su otoci na hrvatskoj obali, srećom, postavljeni paralelno s obalom, pa je lako do njih doći, tek su Lastovo i Palagruža nešto udaljeniji od obale. Grčki otoci, primjerice, rasuti su po moru, i u tom slučaju ostvarenje ovakve ideje bilo bi otežano – kaže dr. Kalilić.

Projekt bi koštao 14 milijuna kuna, što dr. Kalilić ne smatra skupim, s obzirom na prednosti aktiviranja specijalističke zdravstvene zaštite za oko 125.000 stanovnika na 60 naseljenih jadranskih otoka.

– To je manje od cijene jednog tenka, a dobili bismo puno. Otoci nemaju specijaliste, neće ih nikad ni imati – nemaju ih ni bolnice dovoljno – stoga je jedino rješenje da brod ide od otoka do otoka. Starijim ljudima je prava avantura doći do kopna. Uostalom, HZZO troši silan novac na plaćanje putnih troškova pacijentima koji na specijalističke preglede sa svojih otoka dolaze u bolnice u Splitu, Zadru, Šibeniku, Dubrovniku, Rijeci i Puli.

Izvor: slobodnadalmacija.hr