• hr
  • en
  • de
  • it

Brodovi dolaze, a nema ih tko prihvatiti!

Brojne otočne općine i gradovi osnovali su proteklih godina komunalna društva s namjerom da gospodare pomorskim dobrom, javlja HRT Radio Zadar.

Prihodi od naplate usluga nautičarima ove sezone dovedeni su u pitanje jer je brojnim koncesionarima pomorskoga dobra - komunalnim, sportskim društvima - isteklo odobrenje. Nautičari se ljute jer ne mogu dobiti usluge priveza i opskrbe u nekim lučicama, a otočani istodobno gube prihode.
Žitelji Ista se tako žale jer uslijed isteka koncesije koju na tamošnje privezište ima Poljoprivredna zadruga, županija ne može produžiti koncesiju, a otočani onda ne mogu naplatiti nautičarima svoje usluge. Išćanin Senko Matunić kaže kako će proći sezona a nautičari pobjeći dok se mjerodavni ne dogovore. "Brodovi dolaze a nema ih tko prihvatiti jer im ne smije naplatiti uslugu", upozorava barba Senko.
Županiji i gradu Zadru su ruke vezane dok se ne poslože zakonske odredbe. Da se postupak izmjena i dopuna Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama previše odužio, priznaje i pomoćnik ministra pomorstva Nikola Mendrila. Nedavno je u Božavi na Dugom otoku Mendrila izjavio kako je "prošla Vlada radila nekoliko verzija Nacrta i nije ga na kraju donijela jer je bilo previše sukobljenih interesa prilikom slaganja Nacrta. Sada je oformljena jedna mala radna skupina čiji član je i osobni pravni savjetnik premijera, kao i ministar pomorstva, i ove godine Zakon mora biti donesen", poručio je Mendrila.

Predstavnici Mjesnog odbora Ist za srijedu najavljuju konferenciju za novinare na ovu temu.

Izvor: www.ezadar.hr