• hr
  • en
  • de
  • it

Brodotrogir: Umjesto strojeva ‘pjevaju’ cvrčci

U trogirskom škveru čuju se samo cvrčci. Strojevi su zamukli i ne zna se kad će proraditi. Stanje je gore nego početkom ratnih devedesetih kada brodogradilište nije imalo posla. Sada je ljeto, pa su radnici koji su na čekanju zaokupljeni drugim "zanimacijama", a kad stigne jesen, sve me je strah što će biti. Nikako nije dobro! Ovako nam se požalio jedan od radnika koji nije želio da mu navedemo ime. Rekao je da informacije o škveru radnici dobivaju na kapaljku, da se stvarno stanje prikriva i da se još ne zna ishod pregovora o zbrinjavanju viška radnika.

Pregovara se o višku
Informacije smo zatražili od povjerenika Sindikata metalaca Slavka Bilote. - Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora 6. travnja ove godine između Vlade i novog vlasnika Danka Končara, sindikati su započeli pregovore o zbrinjavanju viška radnika. Osnovan je tim za te pregovore koji čine povjerenici Samostalnog i Nezavisnog sindikata u brodogradilištu te petero predstavnika novog vlasnika. Do danas smo imali desetak sastanaka, a pregovori vezani za višak radnika, visini otpremnina i socijalnom sporazumu se nastavljaju - istaknuo je Bilota.
Ne zna kada će javno izići s konkretnim podacima i zaključcima, ali računa da bi Program zbrinjavanja mogao biti završen i proći sve zakonske procedure do 15. listopada ove godine. Podsjetimo, u Brodotrogiru je zaposleno 1170 radnika. - Končar je najavio da će u sklopu Programa restrukturiranja za početak zadržati njih 900. Za zbrinjavanje viška od 270 radnika Vlada mu je iz državnog proračuna odobrila 50 milijuna kuna. Sa svakim radnikom posebno moramo razgovarati.
Postoje zakonom zaštićene kategorije kao što su invalidi, hrvatski branitelji, samohrane majke koje će u sklopu Programa zbrinjavanja ostvariti svoja prava. Zato vam sada ne mogu iznijeti točne podatke - kazao je Bilota. Iako je bilo rečeno kako će otpremnina iznositi 6000 kuna kao što je to predviđeno Kolektivnim ugovorom, to nam ovoga puta nije želio potvrditi. No, naš sugovornik s početka priče rekao je kako one neće biti za svih jednake i kako se "šuška" da bi one mogle iznositi od dvije do maksimalno 6 tisuća kuna po godini radnog staža.

Plaće umanjene
Prema Bilotinim riječima, u brodogradilištu je prije dvadesetak dana radilo 350 radnika na poslovima projektnih ureda, remonta, održavanja i u dežurnim službama. Kaže kako je pedesetak radnika Uprava pozvala da pripreme radionicu za obradu i rezanje limova za dva kemikal-tankera koje će škver graditi za vlastitu tvrtku te da pripreme park crne metalurgije gdje će se slagati i sortirati limovi koji se dovezu.
U "Brodotrogiru" je 600 do 700 radnika na čekanju s umanjenom plaćom. Prema neslužbenoj informaciji, donesena je odluka da se čekanje, koje traje već skoro godinu dana, zbog nedostatka posla produžava do kraja godine, što za njih, tvrdi naš sugovornik, nije nimalo utješno. - Kad primite dvije, najviše tri i pol tisuće kuna i u kreditima ste, možete zamisliti kako im je - zaključio je.

Nenad Končar: Čekamo čelik za tankere
Direktor Brodotrogira Nenad Končar priznaje u izjavi za naš list kako su poslovne aktivnosti u brodogradilištu privremeno usporene zbog privatizacije, ali, ističe, u pojedinim dijelovima tvrtke i te kako se radi.
- Dojam da se ništa ne radi u brodogradilištu je vizualan i ne odgovara stvarnom stanju. I te kako se radi u projektnom odjelu, kao i u Upravi. Što se tiče samog proizvodnog djela, čekamo isporuku čelika kako bismo počeli s radom na dva kemijska tankera. Očekujemo čelik u rujnu.
Meni je razumljiva zabrinutost pojedinaca u Brodotrogiru jer tvrtka prolazi osjetljivo razdoblje za sve u njoj. Nažalost, nismo u mogućnosti sa svakim u tvrtki porazgovarati i iznijeti mu kakva je situacija. U svakom slučaju, trenutni prioritet su pregovori s radnicima u sklopu Programa zbrinjavanja. To nam je iznimno značajan dio restrukturiranja tvrtke i sada smo dosta okupirani njime - kazao nam je jučer Nenad Končar.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr