• hr
  • en
  • de
  • it

Brodosplit zaustavio ´Peristil´ u Panami

Izgradnjom i isporukom dvaju brodova za naručitelja Jadroplov još od 2010. godine ostao je nepodmiren dug prema Brodosplitu u iznosu od 17.898.000 američkih dolara glavnice te pripadajućih ugovornih kamata, navode iz splitskog brodogradilišta
Brodosplit je pokrenuo pravni postupak protiv brodarske tvrtke Jadroplov zbog duga od gotovo 18 milijuna američkih dolara za dva novoizgrađena broda te je na temelju sudske odluke danas u Panami zaustavljen brod »Peristil« u vlasništvu tog splitskog brodara, priopćeno je iz Brodosplita.
Izgradnjom i isporukom dvaju brodova za naručitelja Jadroplov još od 2010. godine ostao je nepodmiren dug prema Brodosplitu u iznosu od 17.898.000 američkih dolara glavnice te pripadajućih ugovornih kamata, navode iz splitskog brodogradilišta.
Napominju kako su »stoga, skoro godinu dana od potpisa ugovora za kupnju i prijenos dionica Brodosplita, a u svrhu zaštite poslovnih interesa Brodosplita, primorani poduzeti sve pravne korake u smjeru zaštite interesa Brodosplita«.
Pritom navode kako svi pokušaji da se ovaj slučaj riješi sporazumno, u kojem je Brodosplit bio spreman ne naplatiti pripadajuće ugovorne kamate, nisu urodili plodom.
»Zato je Brodosplit pokrenuo pravni postupak te je temeljem odluke suda u Panami danas dozvoljeno zaustavljanje broda 'Peristil' u vlasništvu Jadroplova«, ističe se u prioćenju te napominje kako će ova odluka biti na snazi dok se ne položi bankovna ili druga zadovoljavajuća garancija podmirenja Brodosplitovih potraživanja prema Jadroplovu.
U Upravi Brodosplita pojasnili su da je sud u Panami donio odluku o zaustavljanju broda »Peristil« i to je učinjeno danas na temelju zahtjeva Brodosplita pošto se taj brod trenutačno nalazi u jednoj luci u Panami.
»Pravne radnje koje smo bili dužni provesti uključuju zaustavljanje brodova u lukama i pokretanje nadležne arbitraže«, navode iz Uprave Brodosplita.
Dodaju kako su to potezi na koje su primorani, jer su iscrpili sve druge moguće načine rješavanja potraživanja Brodosplita prema Jadroplovu.
Predsjednik Uprave Jadroplova Branimir Kovačić rekao je danas kako »zbog osjetljivosti teme i rješavanja navedene situacije« trenutačno nije u mogućnosti komentirati odluku Brodosplita, ali je najavio kako će to učiniti »u roku 24 sata«.
Inače, početkom ovog tjedna Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica brodara Jadroplova u kojemu država ima 70,03 posto udjela u temeljnom kapitalu.
Prema tada navedenim podacima sa stanjem na kraju 2013. godine, Jadroplov je imao gubitak od 43,5 milijuna kuna te ukupne obveze od 516,8 milijuna kuna.
U tom je pozivu navedeno kako Jadroplov, koji se bavi međunarodnim pomorskim prijevozom robe, raspolaže flotom od osam brodova čija je starost malo veća od devet godina, te zapošljavaju 45 radnika.

Izvor: www.novilist.hr