• hr
  • en
  • de
  • it

Brodosplit izgubio brod za Plovput

Premda se činilo kao gotova stvar, "Brodosplit" ipak nije pobijedio na natječaju "Plovputa" za gradnju radnog broda vrijednog, prema natječajnoj dokumentaciji, oko 60 milijuna kuna. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odluku o odabiru "Brodosplita" kao najjeftinijeg ponuđača za ovaj posao i vratila predmet na ponovno odlučivanje.
Odluka je donesena na žalbu brodogradilišta "Montmontaža Greben" iz Vele Luke, i to zbog pomalo apsurdnog propusta splitskog škvera: "Brodosplit", naime, nije dostavio dokument kojim njegova tvrtka kćer Brodogradilište specijalnih objekata na raspolaganje stavlja svoju infrastrukturu za ovaj posao.
Kako stoji u rješenju Komisije, "Greben" se u žalbi pozvao na činjenicu da BIS nije u prijavi na natječaj dostavio "dokaz na okolnost oslanjanja na sposobnost drugog gospodarskog subjekta". Pojednostavljeno, budući da u dokumentima trgovačkih sudova BSO još nije pripojen "Brodosplitu", nego i dalje slovi kao samostalna tvrtka, BIS je trebao dostaviti dokaz o tome da BSO ustupa "Brodosplitu" svoje resurse za ovaj posao - navoz, ljude, opremu.
Osim toga, kao prilog natječajnoj dokumentaciji, "Brodosplit" je priložio i ugovore o prethodno odrađenim poslovima za "Jadroplov", no te je poslove također odradilo Brodogradilište specijalnih objekata, a ne Brodograđevna industrija Split. Dakle, po rješenju Komisije, "‘Brodosplit' nije dokazao tehničku i stručnu sposobnost za izradu traženog broda".
Istodobno, "Greben" je istom žalbom, osim Brodograđevne industrije Split, uspio diskvalificirati i ostale ponuditelje, i to zbog rokova gradnje ili cijena koje premašuju uvjete ugovora, odnosno zbog slabijih referencija kada su u pitanju prethodni poslovi.
Samim time, "Greben" je na korak do ugovaranja ovog posla, iako odluka o odabiru novog izvođača, ili poništenju natječaja i raspisivanju novog, ostaje na "Plovputu". "Plovput" se, naime, u izboru izvođača vodio kriterijem najniže cijene.
Ako se pokaže da ponuda "Grebena" nije prelazila financijske okvire koje je postavio "Plovput", a prema natječajnoj dokumentaciji to je 60 milijuna kuna, te ako se ne radi o drastično višoj cijeni u odnosu na ponudu BIS-a, novi natječaj ne bi trebao biti raspisan. Ako uprava "Plovputa" zaključi da je ponuda "Grebena" previsoka, trebali bi raspisati novi natječaj. Pri tome će, svakako, svoje imati za reći i Vlada, budući da je "Plovput" u potpunom državnom vlasništvu.

Brodograditelji u utrci za posao
Radni brod koji želi "Plovput" namijenjen je izgradnji novih i održavanju postojećih objekata pomorske signalizacije, obavljanju građevinskih radova na obali i pod morem, prijevozu pitke vode i sl. Trebao bi imati tankove za prijevoz vode, rampu za prijevoz kamiona i građevinske mehanizacije, automatsku betonaru, kompresorske baterije za ronioce i drugu opremu. Kako je riječ o rijetkom natječaju, javili su se praktički svi jadranski brodograditelji: osim "Brodosplita" i "Grebena", još i "Leda" iz Korčule, te "Tehnomont brodogradilište" i "Uljanik" iz Pule.

Ponovni odabir izvođača
Direktor "Plovputa" Darko Meštrović potvrdio nam je da je Državna komisija poništila odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja i vratila predmet "Plovputu" na ponovni pregled. - Povjerenstvo za kontrolu javne nabave u "Plovputu" sada će izvršiti ponovnu analizu svih ostalih ponuda te donijeti odluku o ponovnom odabiru. Taj je postupak u tijeku, a kakva će biti odluka, zaista se ne može prejudicirati - kazao nam je Meštrović. U "Brodosplitu" neslužbeno doznajemo kako su odluku Komisije primili na znanje te čekaju daljnji razvoj situacije.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr