• hr
  • en
  • de
  • it

Brodosplit izgradio hidrauličke uređaje za rad na dubinama

Za brazilski naftni div „Petroleo Brasileiro", poznatiji kao „Petrobras", „Brodosplit" je izgradio posebne hidrauličke uređaje, daljinski upravljane, za obavljanje podvodnih radova na dubinama do čak tri kilometra.
U škverskoj hali strojne obrade u ponedjeljak je održano javno predstavljanje tri čelična stroja, svaki po 4,9 tona težine koji se stručnim žargonom zovu „podmorski podizači naftovoda" ili „pipeline lifting tool".
S dugim hidrauličnim nogama promjenjivog nagiba i kliještima za hvatanje cijevi, te raznim spojevima za cijevi i kabele, ovi uređaju, kako su neki primjetili, više podsjećaju na kakve strojeve iz svemirskog programa, negoli na nešto što ima veze sa morem i naftom.
Strojevi su u cijelosti rađeni prema ideji i nacrtima inženjera tvrtke „Lagena" iz Sutivana čiji su zaposlenici niz godina radili na inozemnim naftnim platformama. Tvrtka „Lagena" u vlasništvu je poznatog bračkog inovatora Roka Zuanića koji je prije nekoliko godina za „Petrobras" izradio srtoj za tokarenje cijevi na kilometar i pol dubine, prvi svoje vrste u svijetu podmorske ekspolatacije nafte.
- Strojevi odmah idu za Brazil. Prednosti su im višestruke. Male su težine, svega 4,9 tona, pa se mogu instalirati i na manjim brodovima. Imaju maksimalnu nosivost od 25 tona na pjeskovitom ili muljevitom dnu. Zbog nagibnih potpornih noga, prilagođava se nagibu dna. Također, strojevi se mogu rasklopiti, spremiti u kontejner i transportirati bilo kamo. Strojem se upravlja s površine i omogućuje radove na dubinama kamo ronioci ne mogu doprijeti.
Uređaji, dakle, služe za redovno održavanje cijevi, podupiranje cijevi, popravke te radove na zaštiti od erozije - pojasnio nam je Zuanić. Uređaji se pokretani hidrauličkim agregatom ronilica koje ih nose do mjesta radova.
-„Petrobras" je zainteresiran za još nekoliko ovakvih strojeva tako da će biti posla - najavio je Zuanić istaknuviši kako je ukupna vrijednost strojeva za velike dubine oko pola milijuna eura.
Darko Pappo, član uprave "Brodosplita" kaže kako je izrada ova tri stroja početak ulaska škvera u „off shore" projekte.
- Na žalost, prijašnjih godina se u brodogardilištu nije davala pažnja sličnim projektima koji su važni i zbog referencija. Ovo je jedinstven projekt domaće pameti - kazao je Pappo.
Strojevi će smješteni u brodske kontejnere otputovati, dakle, prema Brazilu, točnije prema bazenu Campos koji se nalazi oko 250 kilometara jugoistočno od brazilske obale. Campos je najproduktivnije ležište nafte u Brazilu. Bazen ima 40 naftnih polja, proizvodi više od 1,1 milijuna barela dnevno što pokriva 60 posto brazilske proizvodnje.

HUS: Šokirani smo propustom Carine
Nakon što je zbog suprostavljenih tumačenja propisa carine i „Blue linea" ovaj malteški brodar odlučio u znak protesta prekinuti remont svog feribota u „Brodoplitu" te brod uputiti u Crnu Goru, javnim priopćenjem oglasio se Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata.
- Šokirani smo da je zbog propusta Carinske uprave došlo do prekida započetog posla u splitskom brodogradilištu. „Brodosplit" tako ostaje bez ugovorenog posla nakon što je feribot "Regine dalla pace" malteške brodarske kompanije "Blue Line" dopremljen u Split.
Uzrok suludoj situaciji je činjenica da su carinski djelatnici ustanovili da se radi o "privremenom uvozu" iako se radi o poslu između dva poduzeća sa sjedištem u Europskoj uniji. Nevjerojatno da iz carine nije upućeno nikakvo službeno objašnjenje upravi škvera, a pogotovo u situaciji kada je poslovnom subjektu nanesena značajna šteta - stoji, među ostalim, u priopćenju Matijaševića, čelnika HUS-a, istaknuvši kako se hrvatska država „svim silama upinje protjerati svakog ozbiljnijeg investitora i proslijediti poslove konkurentskim gospodarstvima iz susjedstva".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr