• hr
  • en
  • de
  • it

Brodospas napušta posao u luci Ploče?

Zbog velikih gubitaka u poslovanju, "Brodospas" je najavio povlačenje triju svojih tegljača iz pločanske luke gdje pružaju pomoć brodovima tijekom uplovljavanja i isplovljavanja.

Splitska kompanija u Pločama drži tegljače "Smjeli", "Altair" i "Deneb", jer mora ispuniti obvezu iz koncesijskog ugovora u pogledu broja i instalirane snage svojih brodova. Međutim, posljednjih nekoliko godina stalno opada promet kroz najveću dalmatinsku luku, ponajviše zbog prestanka doplovljavanja brodova kojima se obavljao "transshipment" ugljena za talijanske termoelektrane, pa se i "Brodospas" suočio s ozbiljnim problemima isplativosti poslovanja svojih tegljača.

Zato je taj domaći brodar tijekom protekle i ove godine nekoliko puta od Lučke uprave Ploče bezuspješno pokušavao ishoditi određene privremene olakšice. "Brodospasovi" remorkeri angažirani su u pločanskoj luci već desetljećima, uz kraći boravak tegljača iz riječkog "Jadranskog pomorskog servisa", i uspješno obavljaju usluge lučkoga tegljenja. Ako se poslovodstvo splitske tvrtke zaista odluči za napuštanje posla u Pločama, nastat će veliki problemi u poslovanju najveće dalmatinske luke jer bi bilo onemogućeno uplovljavanje brodova veće nosivosti, a posebice tankera.

Za tankere postoji izričita naredba pločanske Lučke kapetanije da se tijekom uplovljavanja u kanal Vlaška-more moraju angažirati najmanje dva tegljača. Pri tome treba istaknuti da je luka u Pločama luka od osobitog interesa za Hrvatsku i kao javna luka otvorena za međunarodni promet mora udovoljavati zakonskim propisima i uvjetima. Za razliku od Ploča, država preko lučkih uprava već godinama subvencionira rad tegljača u Šibeniku, Splitu, Zadru i Dubrovniku, a prisutnost remorkera je zakonska obveza.

Prema neslužbenim informacijama, "Brodospas" je posljednjih godina Lučkoj upravi Ploče plaćao koncesijsku naknadu u iznosu od oko 350 tisuća kuna. Primjera radi, Lučka uprava Split godišnje subvencionira prisutnost njihovih tegljača u splitskoj luci s oko četiri milijuna kuna.

Čini se da je jedini izlaz iz teške situacije privremeno sufinanciranje poslovanja splitske tvrtke u Pločama ili, što je malo vjerojatno, povećanje lučkoga prometa. U slučaju odlaska "Brodospasovih" tegljača, teško je očekivati dolazak drugog koncesionara u neretvansku luku, posebice kada se zna da su lučke uprave u Splitu i Šibeniku više puta bezuspješno raspisivale natječaj za obavljanje usluga tegljenja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr