• hr
  • en
  • de
  • it

Brodom od Mokošice do Lokruma

Prvi put u povijesti krenuo je brod Rezervata Lokrum s velikog mula u Staroj Mokošici prema otoku Lokrumu. Malo je reći da su Mokošani oduševljeni ovom novošću, iako na brod "Skala" - koji je zamijenio prethodno planirani "Argosy" - nisu došli u velikom broju. Za to je najvjerojatnije krivo oblačno vrijeme, ali i subota koja je mnogima postala radni dan, kažu naši sugovornici.
Brod "Skalu" "okupirale" su većinom obitelji s malom djecom, među njima i obitelj Matić, Tiho, Marina i njihov sinčić Marin koji će se slikati, rekao je, ako za to bude raspoložen. Osmogodišnja Sara istražila je cijeli brod i narazgovarala sa svim putnicima, a fotografirala se s mamom Majdom te s prijateljicom Jelenom, 25-godišnjom Mokošankom koja bi, kao i ostali, voljela da se ova linija uvede barem jednom mjesečno.
Inače, kaže, kao i drugi stanovnici Mokošice, autobusnom linijom 1a ide na Pile pa na Veliki mul u Gradu, na brod za Lokrum. Taj put nije jednostavan ljudima koji imaju malo dijete jer za njih treba nositi hrpu stvari, kaže Majda, dok njezina Sara veselo priča o svojem buldogu Bertu.
Plovidba od mula u Staroj Mokošici do portoča na Lokrumu trajala je 50-ak minuta i bila je zaista atraktivna jer smo Grad mogli razgledati i s morske strane što je rijetkost za one koji nemaju barku. Zahvaljujući posadi broda, kapetanu Jeru i Mariju i Antunu, plovidba je prošla u druženju, veselju i fotografiranju, a Mokošani se nadaju da ova probna linija neće biti prva i posljednja.
Istu nadu izrazio je i ravnatelj Rezervata Mario Tevšić te je pozvao sve privatnike koji su eventualno zainteresirani za tu rutu da se jave u upravu. Mokošani su se razmiljeli po Lokrumu, a povratak je planiran u 17 sati brodom "Zrinski".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr