• hr
  • en
  • de
  • it

Brodogradnja je praktički izgubljena

- Nadam se da su građani uspjeli razmisliti koje su prednosti i koji su izazovi pristupanja Europskoj uniji, te da su uvidjeli da postoji više prednosti nego izazova i problema. Čvrste poruke su važne da građani mogu prevladati mitove i predrasude o ulasku u Europsku uniju. Ispitivanjem javnog mijenja posljednjih nekoliko godina, a koristeći istu metodologiju, uvidjeli smo stabilan trend potpore građana, a koji iznosi oko 57 posto. Rezultat koji bi na referendumu bio zadovoljavajući je, naravno, da ulazak u EU izabere 50 posto građana plus jedan. Nadam se da će dosta veliki broj izaći na referendum i da će veliki broj reći «da».

- Ne preuveličavamo financijsku krizu, jer točno je da je dosta zemalja Europske unije trošilo više nego što je zarađivalo, i da je problem javnog duga jako velik. Ali također ima zemalja koje time nisu zahvaćene. To nije kolaps eura kao valute, već pitanje javnog duga. Dogovoreno je sa Komisijom i sa predsjednicima vlada članica da je su potrebne mjere za rješavanje tog problema. S prilično energije treba prići mjerama koje će potaknuti gospodarstvo i zapošljavanje - kazao je veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, koji je u utorak u Gradskom kazalištu lutaka u Tončićevoj ulici sudjelovao na javnoj tribini Doprinos javnoj raspravi o članstvu u EU.

Tribinu je organizirala Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda «Cenzura Plus» iz Splita u suradnji s Udrugom za demokratsko društvo iz Zagreba. Privukla je stotinjak građana koji su nakon uvodnih govor govornika postavljali uglavnom općenita pitanja. Postavljena su i pitanja hoćemo li prodati brodogradilišta i koliko ćemo izvoziti.
Tribina je dio projekta "Premošćivanje jaza između Europske unije i njenih budućih građana" kojeg Cenzura Plus provodi u suradnji s partnerskim organizacijama Europski pokret Split, STINA i Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, ali i dio projekta „Mogućnosti i izazovi europskih integracija" koju Udruga za demokratsko društvo provodi u partnerstvu s organizacijama Centar za održivi razvoj i Centar za europsku dokumentaciju i istraživanje - Robert Schuman.
- Mislim da brodogradnju nećemo zaštiti ulaskom u EU. Kako svari stoje, bojim se da je o tom već odlučeno pristajanjem na sve što nam je uvjetovano od strane naših pregovarača. Brodogradnja je praktički izgubljena - kazao je dr.sc. Dragan Markovina, profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu.

- Europska unija je neoliberalna rigidna kapitalistička tvorevina u kojoj hrvatskom radniku sigurno neće biti bolje. Ali od hrvatskog suvereniteta nije ostalo ništa: Hrvatska je neuspio projekt, dužni smo na sve strane, bankarskim sustavom upravljaju banke iz Europske unije. Hrvatska ničim više ne upravlja. Iluzorno je očekivati da ćemo biti samostalni i ako ostanemo van Unije. Toga više nema. Prokockali smo šansu, sami smo sve rasprodali ... - kazao je Markovina.

Govornik je bio i dr. Neven Šimac, predsjednik Centra za europsku dokumentaciju i istraživanje «Robert Schuman».

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr