• hr
  • en
  • de
  • it

Brodari plaćaju naknadu za autoceste

Politiku nastoje izbjegavati, ali od nje pobjeći ne mogu. Tako je i naš sugovornik, taman dok smo sjedali za stol u Krilu Jasenicama, dobio dobru vijest iz Zagreba. Jednu dobru u moru loših....
- Evo mi kažu kako je Vlada odlučila da od iduće godine i mi imamo pravo na plavi dizel, odnosno na kupnju goriva po povlaštenoj cijeni. Ajde, barem nešto, kad nas već gule sa svih strana - govori Ivo Tomaš, predsjednik Hrvatske udruge privatnih brodara koja okuplja oko 200 članova.

- Posebno je smiješno što dio prihoda moramo davati Hrvatskoj turističkoj zajednici, a istovremeno se u HTZ-u ponašaju kao da ne postojimo. Nikada nas ni na jednome sajmu nisu istaknuli, reklamiraju ACI marine, jedrilice i čartere, a nas, koji smo vrhunski brend ove zemlje, atrakcija kakvu nigdje na Mediteranu nećete naći, ignoriraju - žali se Tomaš.
Svi misle, nastavlja naš sugovornik, kako Kriljani leže na milijunima, a zaboravljaju koliko odricanja treba da bi se uopće sagradio drveni brod, a kamoli da bi se pokrenuo posao od kojega čitavu godinu valja živjeti. - Kad sve poreze i namete platimo zadovoljni smo ako nam od bruto godišnjeg prometa ostane 25 posto. A to treba rastegnuti kroz svih dvanaest mjeseci - objašnjava Tomaš.
Posebno mu smeta što se Vlada ("S Ministarstvom mora imamo dobre odnose, a s ministarstvima gospodarstva, turizma i maloga poduzetništva nikakve") prema brodarima maćehinski odnosi. - Nemojte me krivo shvatiti, ne tražimo mi nikakve povlastice, ali tražimo ravnopravnost s hotelijerima. Za nas vrijede druga pravila ponašanja i nitko ih, ma koliko god ta pravila bila suluda, ne želi promijeniti - veli Tomaš.

Brodare boli što se svi zakoni, tako barem navodi predsjednik krovne im udruge, pišu prema kriterijima koji odgovaraju hotelijerima i ugostiteljima, dok njih nitko ništa ne pita. Nije im, nadalje, jasno zbog čega struju i vodu moraju plaćati po višestruko većoj cijeni od ostalih privrednih subjekata. A i onaj koji im je odredio da pored svih dažbina moraju plaćati i koncesijsko odobrenje imao bi ih što za čuti.

- Nema to veze s plovidbenom dozvolom, koja se posebno plaća, ali, bogme, ni sa zdravim razumom.Kilovat struje, pak, ne bi da smo teška industrija, plaćamo četiri kune, dok ga hoteli plaćaju samo kunu. Kubik vode nas dođe od 28 do 30 kuna, a hotelijerima je omogućeno paušalno plaćanje - pita se Tomaš. Ima toga još. Recimo, boravišna taksa za brodskoga gosta iznosi sedam kuna dnevno, i to bez obzira u kojoj se zoni nalazi. Isti iznos, krsti se Tomaš, plaća se za gosta u Dubrovniku i u Dugome Ratu.

Pa onda na red dolazi i smeće. Odvoz škovaca im je, naravno, uredno naplaćen, a u Splitu se redovno događa da ga nemaju gdje izbaciti. Sada su obvezni i fiskalne kase imati, a nitko im nije objasnio kako će gostu, koji račun podmiruje tek na koncu svog boravka na brodu, pojedinu dnevnu uslugu naplatiti.

Da vidimo, jesmo li što zaboravili... Aha, vezovi! Tomaš kaže kako ni lokalni političari ne mare za brodare, dapače, kao da čine sve da vlastito mjesto uklone s njihove rute. Miliji su im, zbog Tomašu nepoznatih razloga, nautičari. Za njih se na vezu uvijek nađe mjesta. A vi, moji Kriljani, platite, pa što uhvatite.

- Idemo u Zagreb. Tu više nema dvojbi. U četvrtak smo na zajedničkom sastanku s predstavnicima ministarstava mora, turizma, gospodarstva i maloga poduzetništva. Na licu mjesta ćemo im pokušati objasniti da želimo biti ravnopravni članovi društva. Dosta su nas sisali. I to nas koji tijekom sezone samo na brodovima zapošljavamo više od tisuću ljudi, dok još najmanje 2000 ljudi iz pratećih djelatnosti zarađuje zahvaljujući nama - zaključuje Tomaš.

Nema više subvencija
Ministarstvo mora brodare je do sada subvencioniralo pri izradi novih plovila. Nepovratni iznos od deset posto cijene trupa broda ponukao je mnoge da naruče novi, suvremeniji i konkurentniji jedrenjak. No, prema Tomaševim saznanjima, Vlada uskoro namjerava odustati od takvih poticaja.
- To bi bila šteta jer smo dobrim dijelom i zbog te subvencije našu flotu podigli na veću razinu, te sezonu produljili od Uskrsa do Mrtvoga dana. A da ne govorimo što su mala brodogradilišta ponajprije zahvaljujući nama preživjela. Ako Vlada ostvari svoju najavu, izazvat će lančanu i nepopravljivu štetu - tvrdi Tomaš.

Plaćaju i za autoceste
Popis davanja nametnutih brodarima uistinu je impresivan. A dobrim dijelom i bizaran. Naknada za autoceste, spomenička renta, naknada za zbrinjavanje slivnih voda, doprinos Hrvatskoj obrtničkoj komori i naknada za Hrvatsku turističku zajednicu samo su dio nameta.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr