• hr
  • en
  • de
  • it

Brod "Prelude" najveći brod na svijetu

Uzmite Empire State Building, polegnite ga na tlo, dodajte još gotovo 50 metara i takvu grdosiju porinite u more. Takvo nešto je u suštini kompanija Shell napravila u srijedu. Svijet je dobio novi najveći brod na planetu, piše Wired.
Brod "Prelude" gradio se godinu dana. Dug je 488 metara, težak 600.000 tona i širok 74 metra. Tako je nadmašio dosadašnji najveći brod "Emma Maersk" koji je dug 397 metara. Brod će služiti kao plutajuća platforma za crpljenje tekućeg zemnog plina s dna oceana (FLNG). Crpit će ga duboko ispod oceanskog dna te rafinirati oko 3,9 milijuna tona godišnje. Plin će na kopno prevoziti drugi brodovi, koji će ga preuzimati direktno s Preludea.
Budući da taj brod godišnje mora preraditi i skladištiti količinu 175 olimpijskih bazena tekućeg zemnog plina, mora biti u stanju izdržati i sve što mu majka priroda pošalje ususret.
Za to će poslužiti 93 metra visok stup, koji prolazi kroz brod i spušta se do morskog dna. Taj će stup Prelude držati stabilnim na moru i pričvršćenim za dno. Osim tog stupa, tu su i tri brodska motora snage 6.700 konjskih snaga. Sve to dovoljno je da taj brod može izdržati uragan 5. kategorije.
Brod Prelude će početi s radom 2017. godine, a tad će mu novi dom biti negdje na 480 kilometara od obale Zapadne Australije gdje će biti smješten sve do 2042. godine.

Izvor: www.dubrovacki.hr