• hr
  • en
  • de
  • it

Brod od 19 tona aluminija

Bez pompe, televizijskih kamera, govorancije političara, kumova i ispijanja šampanjca, u sami suton dana, ovog tjedna nazočili smo u uvali Sveti Petar pokraj Šibenika najneobičnijem porinuću broda od aluminija kakav još nikada nije izgrađen u Hrvatskoj.

Riječ je o novogradnji dvotrupcu dugom 16,4 i širokom 6,2 metra. I premda će moći primiti čak stotinu putnika, gaz mu je samo pola metra.

- Brod je za hrvatske prilike uistinu jedinstven. Ne samo što će moći pristajati i u najplićim lučicama, već i po tome što u svakom trupu ima po šest prozora okana kroz koje će turisti moći promatrati podmorje. Kuriozitet je da je građen u mini kopnenom brodogradilištu "Prizma oprema" u Bilicama pokraj Šibenika.

U njega je ugrađeno 19 tona aluminija. Zbog njegove veličine nije ga bilo moguće u cijelosti dovršiti u Bilicama, pa je u tri sekcije dovezen u uvalu Sveti Petar gdje smo ga spojili i porinuli u more - kaže inženjer Smiljan Kalauz, glavni konzultant ove novogradnje. Brod su zajedno, po ideji kupca Grge Ivče iz Lopara na Rabu, osmislili Smiljan Kalauz i glavni meštar i varilac Davor Žeravica.

- Radio sam u Brodosplitu, Brodotrogiru, Italiji, a posebno mi je bilo dragocjeno iskustvo gradnja 70-metarskih jahti u Njemačkoj, tako da sam ovaj brod s Nediljkom Begonjom, Danijelom Čarnojevićem i Marijem Matijevićem izgradio za nepunih pet mjeseci - ponosno će Žeravica. Podsjetimo da će brod pogoniti dva perkins motora od po 215 konjskih snaga.

- Ostvaruje se moj životni san. Već imam dva broda, jednu koću i jedan brod za prijevoz turista.

U ovom biznisu sam sa sinovima Darijem i Nenadom. Žao mi je što gospodin Tomislav Radić, za čije sam referencije kao brodograditelja od aluminija doznao preko interneta, nije bio u prilici do kraja opremiti brod kojim ću se uistinu ponositi.

Posao je odradio odlično i ja mu čestitam. Nažalost, kako vidite, nema uvjeta graditi ga po principu "ključ u ruke", pa ćemo ga otegliti do Rijeke gdje ćemo ga dovršiti i pripremiti za prijevoz turista - kaže Grga Ivče.

Za vrijeme gradnje brod je prošao rigorozne provjere Hrvatskog registra brodova i inspektora Nikice Vučenovića. - Uistinu treba čestitati Tomislavu Radiću i njegovim meštrima. Odradili su posao za pet - kaže inspektor Vučenović.

Bili smo na korak da preuzmemo od Vele Luke gradnju, točnije nadgradnju nekoliko brodova koji se grade za obalnu stražu. Nažalost, otpali smo jer se odustalo od aluminijske nadogradnje i odlučeno je da se to radi u plastici. U ovom trenutku pregovaramo s nekim crnogorskim brodarima koji su zainteresirani za ovakve brodove - kaže Tomislav Radić.

Morate znati da su u ovom trenutku sva svjetska brodogradilišta koja rade ovakva plovila od aluminija zauzeta do 2015. godine. Da je bilo imalo razumijevanja, ovdje u Šibeniku imali bismo trenutačno ugovorenu gradnju najmanje 20-ak takvih brodova, kaže Gordan Baraka, vlasnik tvrtke AdriaMar koja ima koncesiju na uvalu Sveti Petar, gdje je i izvršena primopredaja toga broda.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr